www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Achtertuin Wildernis

19 februari 2019 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Mijn baan als boswachter in Den Haag is zó ontzettend leuk, omdat er altijd weer onverwachte dingen op je pad komen. Zo was mijn collega-boswachter, Mark Kras, onlangs iemand van het grootbeeldfilmtheater Omniversum tegengekomen en ze hadden over samenwerken gesproken. Of ik als Haagse boswachter ook mee wilde denken?… Túúrlijk! Er zou binnenkort een prachtige film gaan draaien ‘Backyard Wilderness’ over verrassende natuur dichtbij. Zelfs in je eigen achtertuin kun je namelijk prachtige natuurverschijnselen zien, als je maar goed oplet en zelf op ontdekkingstocht gaat. Kijk dat is een boodschap naar mijn hart!

Deze column heeft in de Toeractief gestaan, een wandel- en fietsmagazine met routes en achtergrondverhalen www.toeractief.nl

In het overleg met het Omniversum in Den Haag, kwamen we al snel tot de conclusie dat we gezamenlijk een educatief programma zouden maken. Kinderen die de film komen bekijken, kunnen dan daarna met de boswachters mee op safari door de tuin van het Omniversum. We hoorden tijdens dat gesprek dat er ook nog een stem werd gezocht voor de voice-over van de film, een vrouwenstem. Iemand opperde dat het best leuk zou zijn om daar een boswachter voor te vragen. En ineens keek iedereen naar mij…

De eerstvolgende keer dat we elkaar troffen werd ik overvallen: “Wil je vanmiddag stemauditie doen?” Ik houd van nature wel van onverwacht avontuur, dus ik zei natuurlijk “ja!”. Goh, dat was nog best zwoegen in de opnamestudio, hoor! Een film inspreken lijkt makkelijk, maar het is echt volwaardig acteren met je stem. Je moet de ‘stemming’ van de film uitdragen. Hartstikke moeilijk om met je stem eerst de sfeer neer te zetten van een warme, vrolijke zomerdag en vervolgens te switchen naar de dreiging van een naderende herfststorm met de belofte van de naderende winter.

Mijn stem werd goedgekeurd! Wat een onverwachte wending in mijn carrière als boswachter. Het inspreken van de gehele film kostte ruim 3 uur, maar het eindresultaat mag er wezen. Ik ben erg blij dat ik zoiets mag meemaken, maar vooral ook trots dat ik namens Staatsbosbeheer de belangrijke boodschap uit de film Backyard Wilderness mag verwoorden in de indrukwekkende zaal van het Omniversum. De natuur is niet ‘ver weg’, maar begint in je eigen achtertuin. En die boodschap zal door het enorme scherm en de indrukwekkende geluidstechnieken toch echt wel beklijven bij het publiek.

Dit alles sluit perfect aan bij mijn werk als boswachter én mijn persoonlijke missie. De boodschap uit de film is namelijk exact het verhaal dat ik al tien jaar actief uitdraag: “Kijk goed om je heen en verwonder je over al het moois dat er in de natuur dichtbij te vinden is. Ga eropuit!” Nog steeds raak ik zelf geroerd door wat ik tegenkom tijdens mijn vrijwel dagelijkse tochten door de natuur en dat gevoel wil ik altijd graag delen. Kikkers die in het voorjaar van kleur verschieten, massale vogeltrek vlak boven ons hoofd, een jagende vos, de typische bronst bij reeën en herten, de cyclus van de seizoenen en van het leven… Tijdens die belevingen buiten realiseer je je weer dat je zelf onderdeel bent van al dat moois. Je vóelt de verbinding. En dat blijft een wonderlijk gevoel. Ik weet zeker dat dát gevoel ook ‘voelbaar’ én hopelijk zelfs hoorbaar zal zijn tijdens het bekijken van de film.

Première en tuinsafari
Inmiddels is de film in première gegaan op 13 februari. Op 21 februari, 24 maart en 14 april zijn er héél bijzondere voorstellingen. Na de film ga je namelijk met de boswachters mee op safari in de tuin van het Omniversum. Aanmelden kan via www.omniversum.nl

Win kaartjes!
Ook organiseert Staatsbosbeheer via Instagram een fotowedstrijd waarbij je kaartjes voor de film kunt winnen. Maak de wildste natuurfoto in je achtertuin en zet deze op instagram met vermelding #natuurdichtbij. Wie weet win jij wel de hoofdprijs: 4 kaartjes en een tuinsafari met de boswachters in de tuin van het Omniversum!

Film

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog