www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Reuzemol komt naar het Loetbos

24 juni 2019 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland
Loetbos Krimpenerwaard

Loetbos, Krimpenerwaard

Hij en zij zijn hoog opgeleid en werken hard en veel. Ze wonen in een prachtige vrijstaande villa in de Randstad. Ze hebben drie zonen. Prachtkerels van drie, vijf en zeven jaar: slim, sociaal en sterk. Alleen is er een probleempje met de heren: ze ontwikkelen zich niet optimaal. Toen pa de krant las vorige week begreep hij pas wat er aan de hand is.

Heeft u het ook gelezen? Ongelooflijk! Jantje Beton lanceerde een persbericht op 7 juni 2019: 15% (!) van de kinderen in Nederland speelt nooit buiten. Jantje vermeldt daar expliciet bij dat het hier vooral gaat om kinderen uit hogere sociale klasse in de Randstad. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de ouders van deze kinderen ook de minste tijd buiten door brengen in hun vrije tijd.

Pa schrok zich kapot. Dat krantenbericht ging over zijn gezin. Hij besefte dat zijn gezin compleet is los gezogen van de natuur. Hij spitte verder op internet. Hij vernam dat hoe meer natuur we als kind krijgen hoe meer we dat als volwassenen willen. ‘En andersom’, dacht pa. Hij vernam dat de ADHD symptomen bij zijn oudste zoon verminderen als zijn zoon buiten speelt in een groene omgeving. Hij percipiërde dat een bezoek aan het groen ook voor pa en ma zelf niet verkeerd zal uitpakken: vermindering van negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid en tot een toename van positieve gevoelens en energie. En dat alles veelvuldig wetenschappelijk bewezen!

U snapt natuurlijk wat dit welgestelde gezin de volgende zaterdag ging doen. Op de fiets naar het Loetbos. Een prachtige groene parel in de Krimpenerwaard op steenworp afstand van huis. Dit prachtige natuur- en recreatiegebied dankt zijn naam aan het veenweideriviertje ‘De Loet’ dat door het gebied stroomt. Dit dubbele riviertje loopt door een dichtgegroeid polderlandschap, afgewisseld met open ruimtes en lange zichtlijnen.

Op die mooie zaterdag in juni arriveert het gezin in het Loetbos. De entree ligt er kleurrijk en prachtig bij met de enigszins vervallen Hendrikshoeve, een authentieke boomgaard en een kleine uitspanning waar koffie, thee en limonade geschonken wordt. Ook worden hier kano’s verhuurd voor een tochtje over De Loet. ‘Dat doen we later op de dag. We maken eerst een wandeling.’ Ze lopen langs het insectenhotel en de vlindertuin en gaan vervolgens met de speelroute de bossen in: de langste speeltuin van de Krimpenerwaard. Tot schrik van pa klimt de jongste zoon in een boom. ‘Ach, laat hem’ zegt ma. ‘Het ergste wat kan gebeuren is dat ie er uit valt’.

Na een lange mooie dag liggen de kinderen boven te slapen dromend van het sprookjesfiguur uit het Loetbos. Pa pakt de krant. Op de voorpagina: ‘Reuzemol komt naar het Loetbos! Met de plaatsing van de Reuzemol begin juli wordt de kwaliteitsimpuls Loetbos afgerond. Deze mol met bovenmenselijke afmetingen zal fungeren als Land-art én maakt het bos nog aantrekkelijker voor kinderen.

Sprookjesfiguur Loetbos
Sprookjesfiguur Loetbos

Een volgend bezoek aan het Loetbos wordt diezelfde avond nog vastgelegd in de gezinsagenda.

In opdracht van Groenalliantie Midden-Holland werkt Staatsbosbeheer aan de kwaliteitsimpuls Loetbos. De entree is vernieuwd, speelobjecten toegevoegd, thematische routes aangelegd en ingrepen zijn gedaan om de biodiversiteit te verhogen. De Reuzemol komt echt naar het Loetbos in juli 2019!
De kwaliteitsimpuls Loetbos is onderdeel van het Programma kwaliteitsimpuls Groenalliantie. Binnen dit programma worden miljoenen geïnvesteerd in de verhoging van de natuur- en recreatiewaarden van acht groengebieden in de Krimpenerwaard en Reeuwijkse Plassen.  

 Deze gastblog is geschreven door Henk Werksma, programmamanager Kwaliteitsimpuls Groenalliantie Midden-Holland.

Henk Werksma
Henk Werksma

www.kwaliteitsimpulsgroenalliantie.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog