www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Zwerversproblematiek in het Haagse Bos

24 juli 2019 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland
zwerfafval-haagse-bos

Zwerfafval Haagse Bos

Genieten tijdens een bezoek in het Haagse Bos is voor de meeste bezoekers een moment van ontspanning. Maar er is ook een aantal bezoekers die deze plek heel anders gebruikt, namelijk als slaapplaats. Het zijn mensen die hun nachten doorbrengen in tentjes of zelfgebouwde hutjes in het Haagse Bos, medemensen zonder woon- en verblijfplaats. Op dat moment besefte ik pas hoe goed de meeste mensen het hebben in Nederland.

Mijn naam is Jasmin Haasnoot. Ik ben boswachter publiek met BOA bevoegdheden in dienst bij Staatsbosbeheer. Ik ben werkzaam in team Stad & Duin en met name als handhaver in het Haagse Bos te vinden.

Het Haagse Bos heb ik door de weken heen leren kennen als een prachtig bos met veel geschiedenis. Een bos waar mensen na een lange werkdag hun hoofd kunnen leeg maken, waar kinderen spelen in het Robin Hood speelbos en bij een zonnige dag de picknickmand uitpakken. Maar ik heb het ook op een ander manier leren kennen.

In het Haagse bos hebben we te maken met een daklozenproblematiek. Het zijn voornamelijk mensen met een Midden- en Oost-Europese afkomst. Ondanks de taalbarrière heb ik hen leren kennen. Werken was hun doel in Nederland. Dat uiteindelijk niet succesvol bleek te zijn. Waardoor nu hun doel is om te overleven. Op dit moment bivakkeren ze in de bossen met spullen die ze bij elkaar hebben verzameld. Ook leven ze vaak in groepen, want samen ben je sterker. De gecreëerde slaapplekken in de natuur zorgen ervoor dat het zwerfafval aanzienlijk toeneemt. Dit heeft een negatief effect op de natuur en op de uitstraling van het bos.

In samenwerking met meerdere partners en hulporganisaties zijn wij op zoek gegaan naar een oplossing voor een langer termijn. Met verschillende brainstormsessies zijn wij uiteindelijk tot een nieuw plan van aanpak gekomen. Het doel wat wij voor ogen hebben is een schoon en veilig bos voor iedereen. Door dit nieuwe plan hopen wij dat de door hen gecreëerde slaapplekken en het zwerfafval aanzienlijk minder wordt en dat de recreanten zich veilig voelen. Om dit te realiseren stappen wij als gastvrouw/gastheer ook in een hulpverlening rol. Want hulp verlenen aan hen die deze behoeven, dat zijn ook taken die nodig zijn om problemen op te lossen. Wij proberen hen te wijzen op hulpinstanties en op deze manier dak- en thuislozen een stap te laten zetten om bij deze aan de deur te kloppen en van daaruit naar werk- en woonplek te zoeken. Dit met als beoogd resultaat uiteindelijk een schoon en veilig bos voor iedereen!

reageren

geef een reactie

 • Richard
  25 augustus 2019 om 18:41

  Hi Jasmin,

  De overlast is nog steeds gaande. Worden de reacties op deze blog ook opgevolgd of wordt er alleen “gezonden” door Staatsbosbeheer?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Vriendelijke groet,
  Richard

 • David
  9 augustus 2019 om 23:12

  Dag Jasmin,

  Een mooi streven, maar zover ik weet, zitten die gasten er al jaren. Dus de oplossing is tot op heden blijkbaar niet echt effectief te noemen.
  Die jongens struinen ‘s avonds en ‘s nachts de woonbuurten rond het Haagse Bos af en zorgen voor veel overlast. Zo ‘vissen’ ze bijvoorbeeld dagelijks in de electra-afvalbakken in de wijk. En daarbij zijn ze vaak flink onder invloed, luidruchtig en intimiderend.
  Pappen en nathouden is dus helaas geen oplossing meer, en graag komen wij als buurtbewoners in contact met Staatsbosbeheer, BOA’s, gemeente en politie om over meer structurele oplossingen na te denken.
  Deze situatie is in ieder geval onhoudbaar!

  Vriendelijke groet,
  David

  • Jasmin
   24 september 2019 om 09:22

   Beste David,

   Bedankt voor je reactie. Op dit moment zijn alle buitenslapers in het Haagse Bos zijn inmiddels actief benaderd door de hulpverleners, waarbij hen diverse trajecten zijn aangeboden. Hierdoor is de vaste groep buitenslapers enorm geslonken. Vanaf nu zal het slapen of enige overlast veroorzaken in het Haagse Bos niet meer worden getolereerd. Er wordt op dit moment dus handhavend opgetreden.

   Als u nog contact met mij wilt opnemen, dan kunt u mij bereiken op het volgende emailadres:
   jjh.haasnoot@staatsbosbeheer.nl

   Met vriendelijke groet,

   Jasmin Haasnoot.

 • Richard
  28 juli 2019 om 19:45

  Deze mensen moeten Nederland zo spoedig mogelijk vrijwillig verlaten of gedwongen worden uitgezet naar het land van herkomst. Hoe vervelend hun situatie ook is het blijft een feit dat zij zelf een bewuste keuze hebben gemaakt om naar Nederland af te reizen en zijn dus volledig verantwoordelijk voor de situatie waarin zij verkeren.

  Als ik deze mensen erop aan spreekt dat ze niet in het bos kunnen kamperen en ze vriendelijk verzoekt te vertrekken begrijpen zij mij niet en wordt ik bedreigd in het Engels. Het is de hoogste tijd dat de wet wordt gehandhaafd.

  Van de in het artikel genoemde handhaving heb ik nog niets gemerkt. Ik loop twee maal per dag in het bos en Ik maak regelmatig melding bij de politie maar zonder actie. Ondertussen wordt ons prachtige bos en buurt vervuild door deze rondzwervende mensen. Inmiddels overweeg ik om na meer dan 15 prachtige jaren in Bezuidenhout te hebben mogen wonen de buurt en Den Haag voorgoed te verlaten.

  Alvast bedankt en verneem het graag als er naast mijn belastinggeld nog additionele hulp nodig is bij het bestrijden van dit probleem.

  Vriendelijke groet,
  Richard

  • Jasmin
   24 september 2019 om 09:15

   Beste Richard,

   Alle buitenslapers in het Haagse Bos zijn inmiddels actief benaderd door de hulpverleners, waarbij hen diverse trajecten zijn aangeboden. Hierdoor is de vaste groep buitenslapers enorm geslonken. Vanaf nu zal het slapen of enige overlast veroorzaken in het Haagse Bos niet meer worden getolereerd. Er wordt op dit moment dus handhavend opgetreden.

   Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

   Met vriendelijke groet,

   Jasmin Haasnoot.

 • Christine
  26 juli 2019 om 11:15

  Goed artikel. Heldere aanpak en bovenal oplossingsgericht vanuit een omzien naar elkaar. Klasse Jasmin Haasnoot !

 • tom maas
  26 juli 2019 om 10:40

  Hebben jullie suggesties of bezoekers aan het bos iets kunnen doen? Hebben jullie iets aan meldingen? Af en toe ruim ik rommel op in het bos en kom ik dat soort (verscholen) plekken tegen. Lege (drank)flessen en dozen e.d. ruim ik op, grote spullen laat ik liggen. Samen opruimen (zie eerdere reactie) vind ik wel sympathiek idee maar hoe dat te organiseren is?

 • Henny
  25 juli 2019 om 10:26

  Mooi.. ‘helpen’ waar ik een glimlach van krijg.

 • Erik Buijs
  25 juli 2019 om 09:18

  Beste Jasmin,
  Uitstekende actie
  Niet alleen handhaven maar waar nodig ook integraal oplossen en alternatieven zoeken en bieden
  Zo nodig ook buiten de dienst en belang SBB treden en samen met andere partijen en belanghebbende samen werken
  misschien willen en kunnen ze wel helpen met het ruimen van zwerfvuil
  sociaal en maatschappelijk verantwoord, dat is samenleven

  • Stef
   25 juli 2019 om 19:36

   Mooie actie!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog