www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Profiteren tijdens de vogeltrek

10 november 2019 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Ik sta in het veld met een collega-boswachter. We bekijken het verwijderen van de zwarte engbloem, een exotische plant die naar Nederland is gekomen met het fazantenzaad in de tijd dat men nog volop op fazanten joeg in de duinen. De zwarte engbloem neemt de laatste jaren nog sterker toe dan ervoor. Dit komt zeer waarschijnlijk door de grote stikstof uitstoot in ons land. De zwarte engbloem dreigt nu massaal het bijzonder soortenrijke grijs duin te overwoekeren.

Zwarte engbloem overwoekert de zeldzame moshellingen (foto Mark Kras)
Zwarte engbloem overwoekert de zeldzame moshellingen (foto Mark Kras)

Werken aan natuurherstel

Met wortel en tak worden de planten uitgegraven. De plantdelen worden uitgezeefd en op gecontroleerde wijze afgevoerd en vernietigd. Het kostbare duinzand wordt door een shovel weer netjes teruggebracht. Het ziet er groot, bijna als een bouwwerkplaats uit, maar wat opvalt is hoe secuur er gewerkt wordt.

Graaf- en zeefmachines aan het werk om uit het kostbare duin alle plantdelen van de zwarte engbloem te verwijderen (foto Mark Kras)

Kwetsbare bomen en gedeelten worden beschermd door er linten aan te hangen. En losse planten die in de waardevolle moshellingen staan, worden met de hand uitgegraven. We werken in de herfst en winter zodat dieren en planten zo min mogelijk gestoord of beschadigd worden tijdens het voortplantingsseizoen. Maar het is herfst, dus trektijd.

Door linten op te hangen worden waardevolle gebieden en struiken beschermd tijdens het werk (foto Mark Kras)
Door linten op te hangen worden waardevolle gebieden en struiken beschermd tijdens het werk (foto Mark Kras)

Nu al profiteren

Terwijl mijn collega linten in een kardinaalsmuts hangt zie ik tapuiten over het werkgebied rennen en springen. Stikstof wordt gezien als een van de mogelijke oorzaken van de enorme achteruitgang van deze droomsoort voor de duinen. Maar de omgewoelde grond heeft de afgelopen weken een banket aan insecten voor ze vrijgemaakt. Op hun trek naar Afrika komen ze nu volop aan hun trekken in Hollands Duin.

Tapuit (foto Mark Kras0

Natuurfenomeen

De trek van de vogels over de kuststreek naar het zuiden in volle gang. De insecteneters zoals de tapuit zijn op doortrek. Zaadeters uit het hoge noorden als koperwiek en spreeuw trekken het duin binnen. Groepjes sijzen golven net boven het duin tegen de wind in naar het zuiden. Terwijl ik zo sta golft een oeroud natuurfenomeen over me heen. Wat is de Nederlandse natuur indrukwekkend en hoe mooi is het om aan het behoud van die natuur te werken?

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog