www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Van het duin naar het bos

1 februari 2020 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Dit wordt een wat vreemde blog. Enerzijds wordt dit namelijk een afscheid, maar anderzijds zal ik blogs blijven schrijven. Eind vorig jaar ben ik gevraagd om aan de slag te gaan als boswachter in Den Haag. Geen kleine vraag. Het overlijden van boswachter Jenny heeft ons diep geraakt en om Jenny op te volgen is geen sinecure. Daarnaast, de afgelopen tien jaar heb ik met veel plezier en passie gewerkt in de prachtige duinen van Wassenaar, Katwijk en Noordwijk. Mooi werk met een goed team aan boswachters en mooie mensen in de omgeving om voor én mee te werken. Daar neem je niet zomaar afscheid van.

Maar na tien jaar is het misschien wel eens tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan. En de omgeving Den Haag is zeker een mooie uitdaging. Samen met een jong team aan boswachters mag ik aan de slag in het oudste bos van Nederland: Het Haagse Bos, de mooiste plek voor demonstraties en prachtige evenementen in Nederland: het Malieveld, én bijzondere vogelrijke natuurgebieden als de Duivenvoordse polder, De Wilck en het Zaanse Rietveld.

Verbinding

Uitdaging genoeg dus, én ik zal de verbinding met de duinen zeker niet verliezen. Het Haagse bos en het nabijgelegen Den Haag Centraal zijn immers één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Daarnaast vallen zowel de duinen als deze gebieden onder hetzelfde Staatsbosbeheerteam Stad en Duin. Dus blijft ik nauw samenwerken met mijn collega’s in Noordwijk.

Misschien dat de verbinding tussen de duinen en het Haagse Bos niet direct voor de hand ligt. Maar onlangs bleek dat de weg naar het Haagse bos door een andere duinbewoner al gevonden was. Tijdens de lunch op het kantoor in Den Haag werden mijn collega’s gestoord door een bijzondere gast die in de taxus hing.

Niet de eerste

Het kantoor in Den Haag ligt vlak achter het hertenverblijf aan de Koekamp. Enerzijds geklemd tussen het Malieveld en Den Haag Centraal anderzijds tussen de Utrechtse Baan en de Haagse binnenstad. Men is hier wel gewend aan de eekhoorns die over de parkeerplaats en door het struweel rennen, maar dit was een gast van een heel ander kaliber. Een gast die in 2013 al eens op ons kantoor in Noordwijk langskwam toen hij gevangen is in woon- en zorgcentrum De Hooghwaak; een boommarter.
Als de boommarter zijn plek zo gevonden heeft in het Haagse, zal ik de mijne er ook wel vinden, toch?

De nabije toekomst

In de komende maanden gaan we bij Staatsbosbeheer op zoek naar een opvolger. Mijn blogs hier blijven verschijnen. Over mijn nieuwe werkgebied natuurlijk maar ook over de Hollandse duinen. Die zullen altijd een bijzondere plaats in mijn natuurhart houden.

reageren

geef een reactie

 • Nico
  15 maart 2020 om 10:08

  Sorry Mark, lees het nu pas.. Evengoed wens ook ik jou heel veel succes en werkplezier in de Haagse bossen en duinen! Groene groet van Nico uit Noordwijk.

 • Boswachter Mark Kras (Hollands Duin)
  10 maart 2020 om 08:18

  Beste Nout,
  Staatsbosbeheer heeft hier geen gebied in beheer. Mijn inschatting is dat dit hekwerk onder beheer van het Hoogheemraadschap van Delfland valt. Mocht niet zo zijn dan zou ik even bij de campinghouder informeren.
  Met vriendelijke groet
  Boswachter Mark

 • mkras
  10 maart 2020 om 08:18

  Beste Nout,
  Staatsbosbeheer heeft hier geen gebied in beheer. Mijn inschatting is dat dit hekwerk onder beheer van het Hoogheemraadschap van Delfland valt. Mocht niet zo zijn dan zou ik even bij de campinghouder informeren.
  Met vriendelijke groet
  Boswachter Mark

 • Henny
  11 februari 2020 om 11:15

  Niemand kan je vervangen, ook Jenny niet maar als jouw passie op jouw manier met verwondering wordt gezien en uitgevoerd, dan zullen de Jennybossen je van harte je omarmen.
  Ik wens je heel veel plezier Mark

  • Boswachter Mark
   11 februari 2020 om 11:24

   Dank je wel. Ik heb er veel zin in.

 • Erik Buijs
  4 februari 2020 om 09:11

  Beste Mark, Bedankt voor alle informatie over Hollands duin. Heb het altijd met interesse gelezen en gevolgd. Wens je natuurlijk veel succes en plezier in Den Haag.

 • Chief Willem
  2 februari 2020 om 16:35

  Mark, heel veel succes met je nieuwe uitdaging!

 • Ingeborg Breuers
  2 februari 2020 om 12:14

  Veel werk succes en werk plezier ?

 • Gemma Kras
  2 februari 2020 om 12:04

  veel plezier in je nieuwe werkgebied!!

 • Ronald Klingers
  2 februari 2020 om 11:20

  Beste Mark, welkom in het werkgebied van de vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. Wij helpen SBB met het beheer van de Wilck, het Spookverlaat en het Zaans Rietveld. We hopen met jou, net als vroeger met Jenny, regelmatig contact te hebben over alles wat speelt in ons mooie gebied. Kom vooral eens langs in ons onderkomen De Zaagbek (adres zeker bekend bij jouw nieuwe collega’s!)

 • Heleen
  1 februari 2020 om 18:10

  Ik wens je heel veel plezier en succes op je nieuwe werkplek.
  Dat gaat vast goedkomen.
  Inderdaad is de verbinding duin-bos een kleine.
  Ik blijf je blogs graag lezen. En die boommarter…..wow…..

  • Boswachter Mark Kras (Hollands Duin)
   2 februari 2020 om 10:42

   dank je wel

 • Ted
  1 februari 2020 om 18:08

  Hoy Mark, ik vind het jammer dat je Hollands Duin verlaat, maar ik wens je in de Beheerseenheid Haagse Bos veel succes. ( En je hoeft niet zover meer te fietsen)
  Groeten van oud collega Ted.

  • Boswachter Mark Kras (Hollands Duin)
   2 februari 2020 om 10:44

   dank je wel Ted. Het scheelt inderdaad een flink stuk fietsen. Ipv een uur in de auto een half uur op de fiets. Stuk gezonder voor mij en voor onze natuur.:-)

 • Peter Theijn
  1 februari 2020 om 16:27

  Mark ,heel veel succes en plezier op je nieuwe werkterrein .
  Gr Peter

  • Boswachter Mark Kras (Hollands Duin)
   2 februari 2020 om 10:48

   Dank je wel

 • Peter Broere
  1 februari 2020 om 16:04

  Hoi Mark, Welkom in het Zaans Rietveld. Hoop dat je net zo betrokken en bevlogen bent als Jenny. En anders maken we wel een duintje in het Rietveld?. Het is een klein pareltje, het Rietveld. Laten we met jouw hulp daar zuinig op zijn. Hoop dat we je vaak mogen tegenkomen. Gr Peter

  • Boswachter Mark Kras (Hollands Duin)
   2 februari 2020 om 10:51

   Beste Peter, Dank voor je warme welkom. Ik heb mooie verhalen gehoord over het pareltje bij bij Alphen. Tijd om er eens te gaan kijken en vooral mijn steentje eraan bij te dragen

 • Ellen Keizer
  1 februari 2020 om 12:11

  Hallo Mark,

  Heel veel succes in je nieuwe werkterrein. Fijn dat het Haagse Bos in handen komt van een bevlogen boswachter.

  • Boswachter Mark Kras (Hollands Duin)
   2 februari 2020 om 10:51

   Dank je wel Ellen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog