www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Werkzaamheden zorgen voor robuuste Boswachterij Westerschouwen

22 december 2017 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee

Begin januari starten we met de 2-jaarlijkse houtoogst in Boswachterij Westerschouwen. Ongeveer 1600 kuub dennenhout uit verschillende bosvakken wordt in circa 4 weken tijd geoogst. De werkzaamheden vinden plaats in het centrale deel van het bos en kunnen plaatselijk voor hinder zorgen doordat paden tijdelijk worden afgesloten.

Natuurlijke verjonging
De houtoogst van begin 2018 bestaat uit het dunnen van verschillende bosvakken. Bij een dunning worden er bomen weggehaald om zo ruimte te creëren voor andere bomen. Op de open plekken die ontstaat kan natuurlijke verjonging optreden. Dit betekent dat hier het zaad van bijvoorbeeld een eik kan ontkiemen en uitgroeien tot boom. De Oostenrijkse- en Corsicaanse dennen die begin 20e eeuw zijn aangeplant, zijn snelle groeiers en produceren rechte stammen. Echter bevatten deze soorten weinig biodiversiteit. Zo komen er op een den ongeveer 15 tot 20 diersoorten voor. Wanneer er door natuurlijke verjonging bijvoorbeeld eiken opkomen gaat het aantal diersoorten al snel naar enkele honderden insecten, vogels en zoogdieren. Met het dunnen van dennen ontstaat er uiteindelijke een rijker bos!

Duurzaam bosbeheer
De reden dat er in het verleden dennen zijn aangeplant had alles te maken met het snelgroeiende rechte hout wat ze produceren. Rechte bomen zijn uitermate geschikt om planken van te zagen. Ook tijdens deze dunning zullen de stammen op 3-meter stukken langs de Adriaan v/d Weijdeweg worden gelegd en later worden afgevoerd naar de fabriek voor plank- en kisthout. De opbrengsten van deze houtverkoop worden gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer is FSC gecertificeerd wat inhoud dat zij zorgvuldig en met vakmanschap met het bos omgaan (lees hierover met op onze website). Zo wordt er bijvoorbeeld niet méér geoogst, dan er bijgroeit. Ook wordt er een flora- en faunacheck gedaan om aanwezige soorten te beschermen. Meer over hout binnen Staatsbosbeheer vind je hier.

Werkzaamheden
Boswachters zijn jaarrond aan het werk in Boswachterij Westerschouwen. Van het zetten van stippen, het inventariseren van dieren en planten, tot de houtoogst zelf met machines. Afgelopen jaar is zorgvuldig afgewogen welke bomen geoogst worden. Bomen hebben een markering gekregen (gekleurde stip of streep), het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’ en is uitbesteed aan een specialistisch bosbouwbedrijf. De geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport. Tijdens de werkzaamheden zijn een groot deel van de paden in het centrale deel van het bos niet of nauwelijks toegankelijk door het werkverkeer. De paden worden na afloop zo snel mogelijk hersteld.

reageren

geef een reactie

 • Isaac Nailor
  2 maart 2019 om 10:52

  I would like to thank you for the efforts you have made in writing this post. I should recommend your site to my friends. It is of great advantage to take help with coursework. It eases the burden of students which they have to carry. Taking an essay help online also gives a lot of benefits to the students. Our UK essay expert are highly committed to helping academic students to finish their essay.

 • handicraft
  27 november 2018 om 07:07

  Great site and a great topic as well I really get amazed to read this. It’s really good. I like viewing web sites which comprehend the price of delivering the excellent useful resource free of charge. brass swing chain

 • assignment
  27 november 2018 om 07:07

  I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best posting. Assignment Help Australia

 • Tom Alter
  20 juli 2018 om 10:49

  Get the best Assignment Help  by the expert assignment writers at Make My Assignments. Our experts are fluent in writing assignments without missing the deadlines as they have earned their degrees from the renowned colleges and universities around the world.

 • Kees Piël
  11 januari 2018 om 14:14

  Uit dit bericht blijkt mij het volgende:

  Staatsbosbeheer verzwijgt in dit blog dat Westerschouwen tevens een Natura 2000-gebied is. Het lijkt me dat om deze reden aan een natuurlijke ontwikkeling van het (duin)bos zonder meer voorrang moet worden gegeven.

  1. Door hout te oogsten haal je mét de bomen de mineralen uit het bos. Dat is naar maatstaf van natuurbescherming niet goed te verantwoorden. Dit bos hoef je niet verschralen zoals gebeurt met een verruigd duingrasland.

  2. In plaats van grote bomen weghalen zou je deze staand kunnen laten afsterven door ze te ringen. De grote winst voor de natuur is het verterende hout, met insectenlarven en van belang voor spechten.

  Naar schatting is 50 procent van de totale bosfauna afhankelijk van dood hout. Staatsbosbeheer zegt er niets over, hoewel hier nu een kans ligt om aan dit facet van biodiversiteit een bijdrage te leveren. Zeker als het gaat om de omvorming naar meer inheems loofhout, waarvan hier overigens wél sprake is.

  Vraag me voorts af of er wel voldoende gedaan wordt aan de aantalsregulatie van de Damherten. Op 330 hectare Westerschouwens bos mogen hooguit 7 Damherten zijn, wil er sprake zijn van de opkomst van jonge eiken.
  Ben momenteel even niet op de hoogte maar ik vermoed sterk dat er veel meer herten rondlopen.

 • Jan van der Linden
  22 december 2017 om 12:04

  Goed en duidelijk verhaal, Piet. Leuk je zo bezig te zien. Zal het volgen?Fijne dagen! ?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog