www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Tot in de diepten van het Fort

2 februari 2018 Boswachter Peter Maas in Aan Zee

Het oude Fort Rammekens bij Ritthem op Walcheren is voor vleermuizen een goede plek om te overwinteren. Vooral de Watervleermuis voelt er zich thuis.

Al enkele eeuwen houdt het Fort de wacht over de toegang tot de Westerschelde. Al te veel activiteiten zijn er echter niet in deze tijd van het jaar. En dat komt goed uit voor de vleermuizen die immers een rustig plekje zoeken om te overwinteren. Het moet donker zijn, tocht- en vorstvrij  en er moet een hoge luchtvochtigheid zijn. Ieder jaar gaan een aantal mensen van de Zoogdierwerkgroep Zeeland even kijken. Met zaklampen de donkere ruimtes in. De kazematten, het poortgebouw en de kelders. Deze keer was ik met Nanning-Jan, Henk en John. De meeste ruimtes zijn goed toegankelijk en makkelijk te overzien. Hier en daar ontdekken we een slapende Watervleermuis. Maar als laatste ruimte wacht daar dan altijd nog de diepe kelder. Bijna niemand die daar inkruipt! Deze kelder is alleen toegankelijk via een gat in de grond. Dit jaar had ik me voorgenomen om samen met Nanning-Jan in deze ruimte af te dalen. Dat we daarvoor een waadpak nodig hadden wist ik, want al direct nadat we ons hebben laten zakken staat het water ons tot aan het middel. Uiteindelijk is mijn waadpak net hoog genoeg. Het koude, maar aanvankelijk kraakheldere water drukt stevig tegen mijn benen en borst aan. Voor ons liggen kelderruimten die zeker ’n meter of 20 onder het fort doorlopen. Kleine doorgangetjes om voorzichtig overheen te klauteren en wat je overvalt is de serene rust en stilte die hier heerst. De buitenwereld is ineens een andere wereld geworden. Aan het plafond en hier en daar tussen wat breuken in de muren hangen doodstil een paar vleermuizen. Ze trekken zich niks aan van ons en zo hoort het ook. 

www.fortrammekens.nl

www.zoogdiervereniging.nl/zoogdierwerkgroep-zeeland

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog