www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Wie zijn billen brandt…..

7 juni 2018 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

De Blote billetjeszwam verschrompeld onder de zon.

Eén van de bekendste slijmzwammen in ons land is de Blote billetjeszwam (Lycogala epidendrum) die je in juni op dode stammen, op beschutte plekken, kan vinden. Als we ze al vinden, zitten ze in een eindfase en kleuren ze bij hoge temperaturen van roze naar grijs. De blote billetjes slinken snel en drogen in onder de zon.

Slijmzwammen
Slijmzwammen zijn geen paddenstoelen, maar hebben voor hun ontwikkeling, net als de paddenstoelen, veel vocht nodig. Bij slijmzwammen ontstaan uit de sporen microscopisch kleine eencellige organismen die zich kruipend of zwemmend voortbewegen. Het gevolg van de versmelting of deling van deze sporen is dat het op een gegeven moment een slijmerig geheel (het plasmodium) ontstaat. Pas in de eindfase worden bewegingsloze vruchtlichaampjes gevormd. Deze billetjes bevatten een droge poederige inhoud, gevormd door rijpe sporen.

Billetjeszwam of Boomwrat?
Eigenlijk heet de Blote billetjeszwam tegenwoordig én officieel de Gewone boomwrat, maar de naam Blote billetjeszwam is zo wijd verbreid dat ze beter bekend is dan de officiële naam. En het is vooral een veel leukere naam, die ook beter te onthouden is! Deze slijmzwam komt over de hele wereld voor, ongetwijfeld zijn er nog talloze lokale namen voor deze goed herkenbare en bekende soort.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog