www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Werkzaamheden in de Boswachterij Westerschouwen

24 oktober 2023 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Werkzaamheden langs de A. v/d Weijdeweg

Wie de afgelopen weken via de parkeerplaats aan de A. v/d Weijdeweg de Boswachterij Westerschouwen in wilde lopen heeft het al gezien: er wordt hard gewerkt. De parkeerplaats is deels veranderd in een opslagterrein, langs het pad staan schermen en kranen rijden heen en weer. Wat is men aan het doen en hoe lang duurt het nog?

In opdracht van drinkwaterbedrijf Evides vervangt aannemer Van Gelder de drinkwatertransportleidingen vanaf het waterpompstation aan de A. van de Weijdeweg tot aan de N57 Kraaijensteijnweg. Hierbij worden de oude watertransportleidingen vervangen en het tracé uitgebreid om te zorgen dat kan worden voldaan aan de toenemende vraag aan drinkwater. Ook ontstaat door de werkzaamheden een waterdrukverhoging in het leidingnet. Hierdoor behoudt het gehele eiland Schouwen-Duiveland nu en in de toekomst voldoende waterdruk.

Lange periode van werkzaamheden

Sinds 4 september wordt er in het natuurgebied de Boswachterij Westerschouwen gewerkt. Het gehele pad tussen de parkeerplaats Het Groene Duin en het waterpompgebouw van Evides is in verband met de werkzaamheden regelmatig afgesloten. De eerste afsluiting geldt van 4 september en geldt ook tijdens de herfstvakantie. De route via het betonpad is gedeeltelijk afgesloten voor zowel fietsers als voetgangers. Ter plaatse is een alternatieve route naar het duingebied aangegeven. Mogelijk wordt er tot aan het broedseizoen (15 maart 2024) gewerkt. Hou er rekening mee dat er nu meer werkverkeer op de bospaden is.

Rugstreeppad (foto; M. Lieman)

Schermen

Opvallend zijn de schermen langs de A. v/d Weijdeweg. Deze paddenschermen voorkomen dat met name de rugstreeppad in het werkgebied komt. Deze pad, te herkennen aan zijn gele rugstreep, staat op de Rode Lijst en is beschermd volgens de Wet Natuurbescherming. De damherten en reeën hebben geen last van deze schermen, die lopen gewoon overal doorheen en springen met gemak over het raster. Na de werkzaamheden gaan deze tijdelijke schermen weer weg.

Vliegenzwam Schouwen-Duiveland
Vliegenzwam (Foto: W. Janse)

Overlast

Door al deze werkzaamheden kunt u overlast ervaren bij de ingang Het Groene Duin aan de A. v/d Weijdeweg. Omdat parkeren beperkt is, raden wij u aan om op de fiets te komen. Of parkeer bij de Rotonde in Westenschouwen en loop via de ingang bij de Excursieschuur het bos in. Voor de ruiters en mtb-ers is het even zoeken, maar u kunt het bos in via de gewone ingang, achter de bouwhekken. Samen met de aannemer doen we er alles aan om de overlast te beperken, zodat een ieder kan genieten van een wandeling, fietstochtje of paardrijritje door het bos. En ook nu geldt: blijf op wegen en paden, na zonsondergang en voor zonsopkomst geen toegang (dan is het bos voor de dieren), afval mee naar huis en verstoor de planten, paddenstoelen en dieren niet.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog