www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Volgende stap in de strijd tegen de Amerikaanse Vogelkers: schapen

7 mei 2020 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Afgelopen periode is er in meerdere duingebieden op de Kop van Schouwen de Amerikaanse Vogelkers verwijderd. Met zwaar materieel is deze exoot met wortel en al uit de grond getrokken. Dat was even wennen voor de bezoekers en omwonenden van de duinen: trekkers, dumpers en kranen reden af en aan, heel veel Prunus is uit de duinen verwijderd. Maar wie nu kijkt, ziet dat het duin echt is opgeknapt. Er valt weer licht op de grond, er zijn weer open plekken en de oorspronkelijke vegetatie komt weer terug. Deze zware ingreep was nodig in de strijd tegen deze struik, nu is het tijd voor de volgende stap: schapenbegrazing.

Bospest

Amerikaanse vogelkers is een struik die hier van nature niet thuis hoort. De invasieve soort – ook wel bospest genaamd – is aan het begin van de 20e eeuw door de mens geïntroduceerd. Later bleek dat de struik zich erg makkelijk verspreidt en een heuse plaag vormde: inheemse soorten verdwenen en open plekken in de duinen, waar vlinders en hagedissen opwarmden, waar konijnen hun holen groeven en tapuiten broedden, groeiden dicht.

Kleine parelmoervlinder
Kleine parelmoervlinder – Foto Alex de Visser

Schapenbegrazing

De Amerikaanse Vogelkers is een taaie: de struik ontkiemt makkelijk uit het zaad wat nog in de bodem aanwezig is en enkele achtergebleven stobben lopen weer opnieuw uit. Om dit aan te pakken worden schapen ingezet die de blaadjes graag opeten. Om te zorgen dat ze echt alle bospestuitlopers aanpakken wordt er een tijdelijk raster geplaatst. Als het duin voldoende begraasd is, wordt het raster en de kudde verplaatst naar een volgend stuk duin. Zo trekt de kudde van herder J. Caljouw de komende maanden met zijn ruim 400 Kempische heideschapen door de duinen van de Kop van Schouwen. Vanaf 8 mei zullen de schapen te vinden zijn in de duinen, eerst met een kleine kudde van 53 schapen, maar na het weekend zullen er meer dan 400 heideschapen in het duinlandschap aan het werk zijn.

Herstel van de open duinen

Het verwijderen van de Amerikaanse Vogelkers uit het duinlandschap vindt plaats in opdracht van de provincie en valt onder de Natuurherstelmaatregel ten behoeve van de instandhouding van het grijs duin. Provincie Zeeland is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze herstelmaatregelen.

reageren

geef een reactie

 • Kees Piël
  1 juni 2020 om 21:33

  Worden de buren en hun terreinen ook benaderd, zodat alle prunussen in Schouwen geëlimineerd worden?
  De Kop van Schouwen leent zich door zijn geïsoleerde ligging uitstekend om op die manier de terugkeer van de bospest te voorkomen!

  • Boswachter Marijke Lieman
   2 juni 2020 om 08:13

   Dat zou wel het beste zijn, alleen als we alles aanpakken heeft dit een kans van slagen. De Provincie is hiervoor aan zet, ik zal uw vraag doorsturen. Met vriendelijke groeten, Marijke

  • boswachtermarijkelieman
   2 juni 2020 om 08:13

   Dat zou wel het beste zijn, alleen als we alles aanpakken heeft dit een kans van slagen. De Provincie is hiervoor aan zet, ik zal uw vraag doorsturen. Met vriendelijke groeten, Marijke

  • K. Piël
   6 juni 2020 om 14:16

   In een brief van provincie Noord-Holland, die ik in de brievenbus stop, wordt aan grondeigenaren gevraagd om hun medewerking te verlenen aan vrijwilligers die de Amerikaanse vogelkers willen bestrijden. Die brief is al jaren in gebruik. Als vrijwilliger bestrijd ik prunus tussen Noordzeekanaal en Hillegom, de laatste jaren voornamelijk ten oosten van Natura 2000 Kennemerland Zuid (= NP Zuid Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen).
   Goed antwoord overigens van u, Staatsbosbeheer, in Zeeland.
   Het is inderdaad zonde om zoveel energie te besteden aan algehele bestrijding in een deel van het gebied en dan toch restanten te laten staan; dat zijn bronnen van een nieuwe opmars van deze invasieve exoot.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog