www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Nieuwe kansen voor de buizerd

2 juni 2020 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

De Italiaanse Populieren op een uitbreidingslocatie voor woningbouw naast het Dorpsbos Tholen zullen over een tijdje gekapt worden. In één van die populieren had een buizerd zijn nest. Deze vogels kunnen vele jaren gebruik maken van hetzelfde horst (nest van een roofvogel), er moest dan ook gekeken worden naar alternatieven.

Dorpsbos Tholen

Het Dorpsbos Tholen aan de Zwarteweg is in 2006 met behulp van kinderen tijdens de Boomfeestdag aangeplant. Naast bos is er een grote poel en vlinderrijke hooilandjes. Op deze locatie is er met Boswachter Eddie gekeken naar alternatieven voor de buizerd.

Manden

In drie grote bomen, verspreid door het bos, zijn op flinke hoogte manden opgehangen. En toen was het afwachten. Gelukkig constateerde Eddie dat de buizerd in één van de rieten manden bezig was een nest te bouwen, om verstoring in deze fase te voorkomen heeft hij het paar verder met rust gelaten. Nu is het nog even afwachten, heeft de buizerd definitief gekozen voor de mand of toch nog teruggekeerd naar het oude nest  in de populier?

Beetje hulp

Natuurlijk gaat de voorkeur uit naar een horst die de buizerd zelf bouwt, maar hiervoor zijn de bomen in het dorpsbos nog net wat te jong. Een beetje hulp is dan welkom. Ook zal er in de toekomst kastjes worden opgehangen  voor de vleermuizen en wordt er gekeken of er een geschikte locatie is voor een ijsvogelwand. Zodra er nieuws is houden we jullie op de hoogte.

Steeds mooier

Met 13 hectare is het Dorpsbos Tholen niet een groot bos, maar wel een erg leuk natuurgebiedje voor een wandeling. Laat je verrassen door alle zangvogels, de libellen bij de poel of de vlinders boven het hooiland. Het wordt er steeds mooier.

reageren

geef een reactie

 • herman
  2 juni 2020 om 12:31

  Met de manden boven in de bomen is gunstig voor buizerd en zijn soortgenoten. Laten we hopen dat er meer komen.

  • George
   3 juni 2020 om 22:03

   Regelmatig IJsvogels gezien bij waterloop Stadsbos (voormalige Mossel Ee ), vermoeden dat ze nestelen in steile oever waar die Populieren staan (en liggen).

  • boswachtermarijkelieman
   4 juni 2020 om 08:48

   De steile oever daar is een prachtplek voor ijsvogels. Vermoedelijk zal dat ook verdwijnen voor woningbouw, vandaar dat we meedenken over een goede locatie voor een nieuwe ijsvogelwand, al blijft het absoluut jammer dat de bestaande plek zal verdwijnen.

  • Boswachter Marijke Lieman
   4 juni 2020 om 08:48

   De steile oever daar is een prachtplek voor ijsvogels. Vermoedelijk zal dat ook verdwijnen voor woningbouw, vandaar dat we meedenken over een goede locatie voor een nieuwe ijsvogelwand, al blijft het absoluut jammer dat de bestaande plek zal verdwijnen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog