www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Het bruggetje naar het Bos van de Toekomst wordt vervangen

9 juni 2020 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee
Boswachter met verrekijker

Boswachter met verrekijker

Het bruggetje in het bos van Schuddebeurs over het slootje bij het Bos van de toekomst is zo slecht geworden dat het vervangen moet worden. Eerder reparaties hebben er voor gezorgd dat de brug nog even meeging, nu is het op.

Schuddebeurs

Er roept een koekoek, de blauwe reigers krijsen vanaf hun nesten in de dennen, wat zangvogels zingen maar verder is het er heerlijk stil als ik door het bos loop. Het is een bijzonder bos. Rondom de buitens uit de 17e eeuw als Mon Plaisir, Heesterlust, Rustenburg en het ondertussen verdwenen Welgelegen werden parken en bossen aangelegd. Eeuwen bleven de bossen in stand, tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Er was schaarste aan alles en bijna alle bomen gingen er aan. Na de oorlog werd er snel opnieuw ingeplant. Doordat de Noordgouwepolder wat hoger ligt dan de omgeving zijn de bossen gespaard gebleven tijdens de watersnoodramp. Hierdoor zijn elementen uit de landgoederentijd nog altijd terug te vinden.

Bos van de Toekomst

In begin 2000 is men begonnen met de aanplant van het Bos van de Toekomst. Mensen die iets wilden herdenken, konden hier een boom planten. Het bos met de persoonlijke herdenkingsbomen is door de jaren heen een steeds mooiere plek geworden.

Versleten bruggetje

Wie het bruggetje naar het Bos van de Toekomst kent weet dat het zijn beste tijd heeft gehad. Het loopgaas is weggesleten en de loopplanken zijn verrot. Erger nog: ook de dragers zijn er niet al te best aan toe. Nu gaat het nog, maar er komt een moment dat het bruggetje echt gevaarlijk gaat worden. Omdat voor te zijn, halen we het bruggetje weg.

Dam

We kiezen voor een onderhoudsvriendelijke oplossing: er komt een dam met een buis. Hierdoor zal het bos van de Toekomst weer goed bereikbaar zijn, ook voor scootmobielen en rolstoelen. Zolang de dam er nog niet ligt, zult u even moeten omlopen.

Samen

Dankzij de ouderdom broeden in de bossen veel holenbroeders zoals spechten, uilen en boomklevers. Maar het weelderige groen trekt ook roofvogels aan. Als ik terug loop, cirkelt een buizerd boven de ijsbaan. De blauwe reigers krijsen nog steeds vanaf hun nesten en vanuit de zoute watertjes klinkt het gekwaak van kikkers. Mens en natuur gaan hier moeiteloos samen.

reageren

geef een reactie

 • Jannie Trouwborst
  11 juni 2020 om 08:19

  Wij waren er kort na de opening in 2000. Er stonden nog niet veel boompjes. Vorig jaar waren we er weer. Wat een metamorfose! Heerlijk om er te wandelen en leuk om al die bordjes bij de bomen te lezen. De rest van deze omgeving mag er ook zijn. Je kunt er een fijne rondwandeling maken.

  • Boswachter Marijke Lieman
   11 juni 2020 om 08:34

   Het is er niet groot, maar is wel een pareltje. De afwisseling, de landgoederen, trekpondje, de reigerkolonie en het Bos van de Toekomst: een prachtig gebied voor een wandeling.

  • boswachtermarijkelieman
   11 juni 2020 om 08:34

   Het is er niet groot, maar is wel een pareltje. De afwisseling, de landgoederen, trekpondje, de reigerkolonie en het Bos van de Toekomst: een prachtig gebied voor een wandeling.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog