www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Ontdek de onbekende streken van Zeeland

3 juli 2020 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee
Boswachter met verrekijker

Boswachter met verrekijker

Dit jaar (her)ontdekken we de natuur in eigen land. In dit blog vind je de tips van mij en mijn collega-boswachters in de provincie Zeeland. Stuk voor stuk minder bekende plekken die zeker een bezoekje waard zijn!

Wandelen in de natuur

In de Grevelingen stromen zoete en zoute kreken naast elkaar, en dat zorgt voor zeldzame vegetatie. Een mooie wandelplek om dit gebied te ontdekken is de Kabbelaarsbank, startpunt vind je hier op Google Maps.

In het Veerse Bos loopt een van de favoriete boswachterspaden van boswachter Karel Leeftink. De drijvende brug laat je over het water van de kreek lopen, en zittend op de metershoge stoel heb je een prachtig uitzicht over het water!

Boswachterspad Veerse Bos
Boswachterspad Veerse Bos

Wandelroute Goudplaat bij Kamperland (Noord-Beveland) is een gebied met kreken, bossen, struweel en graslanden met orchideeën en andere bijzondere planten. Bijna overal heb je zicht op het weidse Veerse Meer. Met een beetje geluk zie je aan de overkant de tientallen damherten van de Haringvreter.

Zelf een wandelroute plannen in dit gebied? Gebruik de routeplanner van wandelnet.

Met kinderen op pad

Bij Ouwerkerk aan de Oosterschelde liggen getijdebakken waar je de onderwaterwereld van de zeearm kunt waarnemen: krabbetjes, garnalen anemonen. Kinderen kunnen hier met hun handjes in het water spelen! Ook vind je hier het Watersnoodmuseum dat interessant is voor jong én oud. Wandelaars kunnen een prachtige wandeltocht (7,5 km) maken rondom de kreek, ontstaan door de dijkdoorbraak tijdens de Watersnoodramp.

Ook leuk: speelbos De Braakman met hindernisbaan in Zeeuws Vlaanderen. Leuk voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar. Maak er een mooie dag van door het te combineren met een van de mooie wandelpaden die er lopen, met onderweg voldoende bankjes voor lunch en om te rusten. Voor zelfstandig gebruik van hindernisbaan: mail boswachter Stijn Steurrijs (s.steurrijs@staatsbosbeheer.nl).

Tussen Nieuwvliet en Cadzand ligt Beleefpad De Knokkert, een leuke route voor de kleine wandelaar! Met vragen, opdrachtjes, klim- en klautergelegenheid, is het een avontuurlijke wandeling voor jong en oud langs bos, poeltjes en een mooi open gebied om naar de watervogels te kijken. Meer info vind je op de website van VVV Zeeland.

Vogels spotten

De Vogelboulevard op de Hellegatseplaten is echt een aanrader voor vogelliefhebbers. Kluut, Zwartkopmeeuw en Lepelaar zijn de kijkhutten met zicht op het Krammer Volkerak. Vanuit de Visarend is er zicht op het Haringvliet. Download de vogelkijkkaart voor de exacte locaties van de kijkhutten.

Wie vogels wil kijken kan ook terecht bij de Schelphoek. Beschut achter de Zeedijk ligt hier een waar vogelparadijs, dat zeker met laag water vol zit met kustbroedvogels. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de caissons, de vogeleilandjes en de Roggeplaat in de Oosterschelde.

De gehele zuidkust van Schouwen, van de Oosterscheldekering tot de Zeelandbrug, is ingericht voor kustbroedvogels en weidevogels. Bezoek bijvoorbeeld de vogelboulevard of probeer de vogelkijkschermen. Zeker met hoogwater lopen de gebieden vol met vogels. Een goed startpunt is Boogerdweg 1, Kerkwerve. Daar is parkeergelegenheid en zit ook café De Heerenkeet met uitzicht op de Oosterschelde.

Ga terug in de tijd

Sporen van de Watersnoodramp uit 1953 zijn nog altijd goed zichtbaar in Zeeland. Wandel de gemarkeerde wandelroute in Schelphoek en ontdek de caissons van de watersnood. Beklim de uitkijktoren bovenop het caisson en eet uiteraard een frietje in frietkot De Tureluur. Maak je bezoek compleet met een bezoek aan het Watersnoodmuseum in het nabijgelegen Ouwerkerk.

Kamperen

In het Veerse bos en bij de Veerse kreken vind je niet alleen mooi bos waar je kunt wandelen, je kunt er ook logeren bij de boswachter op kampeerterrein Veersche Gat.

Onbekende streken in andere provincies bezoeken? Dat kan! Bekijk onze tips van de boswachter op www.staatsbosbeheer.nl/onbekendestreken.

reageren

geef een reactie

 • Wilma van der Pols
  31 juli 2020 om 19:20

  Hellegatsplaten is Zuid Holland

  • Piet Westbroek
   8 november 2020 om 11:10

   Zeeland. Wie kent deze prachtige provincie niet ?!! Gevecht tegen het water is hier vrijwel overal waarneembaar. Dijken, dammen, Technologie enzovoort !

   De zilte zeelucht vermengd soms met uiengeur. Niets-mis-mee !

   De omschrijving in de mogelijkheden spreekt voor zich ! Op naar Zeeland !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog