www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Gele bieslelie: nieuwe invasieve exoot in de Delta

19 november 2020 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

De gele bieslelie (Sisyrinchium californicum) is een nieuwkomer in Zeeland. De eerste exemplaren werden in 2007 gevonden langs een poel op de Schotsman. Ondertussen staat deze uit Noord-Amerika afkomstige plant op meerdere natte, schrale orchideeënweitjes als die van de Grevelingendam, Dwars in de Weg en het Groot Vroon van Dishoek. Dit leuke oeverplantje – gewoon te koop bij het tuincentrum – lijkt zich invasief te gedragen en neemt snel in aantal toe.

Wat zijn invasieve exoten?

Invasieve exoten zijn planten, dieren en micro-organismen die door toedoen van de mens in een nieuw leefgebied terecht zijn gekomen. Oorspronkelijk horen ze hier niet thuis. Niet alle exoten zijn invasief. Soorten die zich in het nieuwe leefgebied kunnen gaan vestigen én verspreiden noemen we een invasieve exoot, zij kunnen zich snel aanpassen aan de nieuwe omgeving.

Schade voor de natuur

Invasieve exoten, als de gele bieslelie, concurreren met inheemse soorten om leefruimte. In extreme gevallen kan de invasieve soort een gebied geheel overwoekeren (denk aan soorten als reuzenberenklauw, Amerikaanse vogelkers en Japanse duizendknoop) en grote gebieden geheel bedekken.

Nu nog zeldzaam in Nederland

Op dit moment komt de gele bieslelie op een kleine vijftig plaatsen voor in Nederland, waaronder acht locaties in Zeeland. Dit klinkt nog niet alarmerend, maar de verwachting is dat deze soort snel uitbreidt. In 2017 telden we op het Groot Vroon 1 exemplaar, in 2018 zagen we 2 pollen en nu in 2020 al meer dan 45 kleine en grotere pollen. Deels in het water, meestal op de oever, maar ook op de hogere, droge delen van het natuurgebied bij Dishoek. In de Grevelingen hebben we al een locatie met meer dan 2000 exemplaren.

Jonge exemplaren van de gele bieslelie – foto: M. Lieman

Herkennen

De gele bieslelie is makkelijk te herkennen. Deze lelie bloeit met opvallende stervormige gele bloemen vanaf april tot in de zomer maar kan ook nog wat nabloei hebben in de herfst. Hij is (half) wintergroen, de bladeren zijn zwaardvormig, zijn lichtgroen van kleur en worden aan de randen paars in de herfst. Ze groeien op vochtige, schrale zandgronden, vaak in combinatie met orchideeën en andere zeldzame soorten.

Melden

Invasieve exoten vormen wereldwijd een bedreiging voor de inheemse natuur. Daarom zijn er internationale afspraken gemaakt. Volgens de Convention on Biological Diversity dient elk land, voor zover mogelijk en passend, de introductie van exoten die bedreigend zijn voor ecosystemen te voorkomen en reeds gevestigde soorten te beheersen of uit te roeien.
Wat betreft de gele bieslelie vragen we jullie om de plant te melden op waarneming.nl. Dan zullen de betreffende boswachters beslissen of deze oeverplant verwijderd kan worden voordat het onze zeldzame inheemse natuur overwoekerd.

Gele bieslelie foto M. Lieman
reageren

geef een reactie

 • Henk Groenewoud
  20 november 2020 om 15:58

  Dag Marijke, een belangrijk signaal! Misschien een idee om dit om te werken tot een artikeltje voor Nature Today, om een groter publiek te bereiken?

  • boswachtermarijkelieman
   20 november 2020 om 16:21

   Dag Henk, dat is een goed idee. Bij navraag bij de Provincie Zeeland, afdeling exoten, bleek dat er landelijk nog erg weinig over deze plant bekend is. Zelf vond ik het echter belangrijk om mensen nú te informeren en vragen om locaties te melden zodat we er beter op kunnen anticiperen. En niet pas gaan ingrijpen als het plaag is, het zou ontzettend jammer zijn als onze prachtige Zeeuwse orchideeënweitjes vol zouden lopen met de gele bieslelie. Ik neem contact op met Nature Today, groetjes Marijke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog