www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Lente op de Vroongronden

18 mei 2021 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Pasgeboren Shetlandveulen foto M.Lieman

Elk voorjaar maken de boswachters Alex, John en Eddie zich extra zorgen om de pony's op de hei en op de Vroongronden. De merries zijn zwaar en sloom door hun zwangerschap en kunnen elk moment bevallen. Omdat ze vooral 's nachts bevallen, starten de boswachters 's morgens met een rondje langs de pony's. En er is niets mooier dan de dag vroeg te beginnen en dan een pasgeboren veulen te ontdekken dat ondertussen al naast de moeder staat, blakend van gezondheid. Nieuw leven in de natuur!

Shetlanders

Op de hei naast het Gadrabos bij Burgh-Haamstede graast een kudde Shetlandpony’s. Zij zorgen er voor dat de hei niet overgroeit raakt met gras. Juist op de open, schrale stukjes groeien bijzondere planten en daar komen weer zeldzame insecten op af. Op sommige plaatsen wordt de zode een beetje vertrapt door de hoeven van de Shetlanders, waardoor er een uitstekend kiembedje ontstaat voor planten. Ook de poep van de paarden is interessant voor insecten en vogels als de witte kwikstaart pikt dan graag weer de insecten uit de uitwerpselen.
Op dit moment zijn er al een aantal Shetlandveulens geboren en er volgen er nog meer! De veulens blijven het eerste jaar bij de kudde. Daarna zullen ze een plekje krijgen bij de Shetlandkuddes op de eilanden in de Grevelingen.

Exmoorpony’s

Op de Vroongronden, het open gebied tussen duin en polder, tussen Renesse en Burgh-Haamstede, leeft een kudde Exmoorpony’s. Deze dieren zijn bijzondere paarden. Het ras behoort samen met het Przewalskipaard tot de laatste verwanten van de wilde oerpony’s. Van oorsprong kwamen de paarden voor in heel Noordwest-Europa, maar alleen in het Zuidwesten van Engeland, in de Exmoor, zijn de primitieve kenmerken niet volledig weggekruist. Deze pony is uitstekend geschikt voor de Vroongronden: de soort is gehard en gedijt daarom prima in schrale natuurgebieden.
De veulens van de Shetlandpony’s zijn wollig, grijs en rond. Heel anders zijn de veulens van de Exmoors. Deze zijn blond en hoog op de poten. Voor beide rassen geldt dat de bevalling meestal zonder hulp verloopt en dat zowel de merries als de veulens geen problemen hebben met het nog frisse voorjaarsweer. Het eerste Exmoorveulen van dit jaar werd in februari geboren, tussen de sneeuwresten.

Exmoorveulen foto M.Lieman

Rust

Over de Vroongronden loopt een prachtig fiets- en wandelpad wat drukbezocht wordt. Maar ook in de natuur is het in het voorjaar druk: veldleeuweriken zingen hoog in de lucht, een buizerd cirkelt boven je hoofd, kieviten roepen luid en kikkers kwaken vanuit de vele plassen. Wie goed kijkt en luistert ziet en hoort hoe bijzonder dit gebied is. En om dit gebied zo uniek te houden, grazen hier koeien en paarden: een prachtig gezicht, zeker nu met de veulens. Wel willen wij alle bezoekers vragen om op het pad te blijven. De moeders, aanstaande moeders en veulens hebben nu extra hard hun rust nodig. In verband met de kuddes zijn honden niet toegestaan. Daarnaast kunnen de runderen ziek worden van de parasieten in hondenpoep.

Exmoorveulen Foto: A. de Visser
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog