www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Rode dijen in het veld

16 augustus 2012 Staatsbosbeheer in Achterhoek

Goed nieuws: de Moerassprinkhaan die vrij zeldzaam is geworden, is in steeds meer natuurgebieden te vinden in de Achterhoek. Hij is als een van de enigste veldsprinkhanen aan zijn uiterlijk te herkennen, deze sprinkhaan bezit namelijk twee rode dijen. Doordat in Nederland veel gebieden zijn ontwaterd voor de landbouw gaat het minder met deze soort. Nu er natuurherstel plaatsvindt in de Staatsbosbeheer gebieden in de Achterhoek, is het waterpeil daar meer op een natuurlijk niveau. Mooi om te zien dat deze sprinkhaan daarop reageert door zich flink te vermeerderen.

Groeten Sanne
boswachter Achterhoek

Ze springen o.a. in Heidenhoekse vloed, Needse Achterveld, Halse heide
Ze springen o.a. in Heidenhoekse vloed, Needse Achterveld, Halse heide
reageren

geef een reactie

 • Ab Wisselink
  5 september 2013 om 12:42

  Vandaag heb ik de moerassprinkhaan voor ’t eerst gezien in een SBB-gebied langs de Veengoot.

  • staatsbosbeheerachterhoek
   18 september 2013 om 10:41

   Beste Ab,
   Leuk dat je ook moerassprinkhanen hebt ontdekt! Het geluid is heel kenmerkend (tikkend). Wij zouden het fijn vinden als de waarnemingen (liefst vervaagd op kilometerhok) worden geplaatst op waarneming.nl. Die gegevens krijgen wij dan binnen en kunnen we gebruiken bij beheerswerkzaamheden.

   met vriendelijke groet,

   Tjibbe Hunink

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog