www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Webcam bij Achterhoekse Oehoe weer online!

20 december 2012 Staatsbosbeheer in Achterhoek

De webcam bij het oehoenest in de steengroeve is weer online. Via de website www.volgdeoehoe.nl kan iedereen live meekijken of ook dit jaar hier weer jongen uit het ei komen.

Panorama groeve

Nieuw mannetje
Voorjaar 2012 werden voor het oog van de webcam twee jonge oehoes geboren. Nadat het mannetje dood werd gevonden en de jongen uitvlogen werd het stil in de groeve. Het was spannend of de oehoes nog wel aanwezig waren: ze lieten zich niet zien en er werden ook amper prooiresten gevonden. De vraag was ook of het vrouwtje na de dood van haar partner in de buurt zou blijven of elders op zoek zou gaan naar een nieuw mannetje en leefgebied. Maar december 2012 werd in de groeve een nieuw oehoemannetje gesignaleerd.

Kloekende geluiden
Boswachter Tjibbe Hunink: “We hebben dit najaar vol spanning gewacht op de eerste geluiden van de oehoes. En in de eerste week van december was het dan eindelijk zover. ‘s Ochtends vroeg was enkele malen een alarmroep te horen. Maar was dat nu het vrouwtje of misschien wel een nieuw mannetje? Uiteindelijk hoorden we ze alletwee roepen. Ook was het nieuwe mannetje, enkele keren op het nest te zien. Daarbij maakte hij “kloekende” geluiden waarmee hij het vrouwtje een mogelijke nestplaats aanbood. De meeste kans om oehoes via de webcam te horen is in de avonduren. En nu maar hopen dat het nieuwe stel elkaar ziet zitten en hier gaat nestelen!”

Bubo bubo
De oehoe (Bubo bubo) is de grootste uilensoort van de wereld. Deze roofvogel is ongeveer 70 centimeter hoog, met een spanwijdte van bijna twee meter. Kenmerkend zijn de grote ogen en de oorpluimen. In Nederland leven alleen enkele uilenparen in de Achterhoek en in Zuid-Limburg. In de steengroeve in de Achterhoek broedt de uil al voor het achtste jaar op rij in een uit de wand gehakte holte, waar ze beschermd is tegen vallend gesteente. Om de oehoe niet te verstoren is de omgeving van de broedlocatie niet toegankelijk. Maar via de webcams op www.volgdeoehoe.nl kan iedereen meekijken in het nest.

Vogelcams
Staatsbosbeheer werkt bij dit project samen met de Oehoewerkgroep Nederland en Vogelbescherming. De beelden zijn vanaf 1 maart 2013 ook te zien via Beleefdelente.nl, een website met diverse vogelcams.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog