www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Jonge oehoes volgdeoehoe.nl geringd

22 april 2013 Staatsbosbeheer in Achterhoek

Het was vanochtend druk bij de steengroeve. Gejo Wassink en boswachter Tjibbe Hunink hebben de jonge oehoes geringd. De dieren die nu 32 en 29 dagen oud zijn hebben een stalen ring gekregen waardoor ze in de toekomst ons van belangrijke informatie kunnen voorzien.

Per jaar worden circa 270 duizend vogels van een metalen ring voorzien. Deze ringen worden uitgegeven door het Vogeltrekstation. Elke ring heeft een uniek nummer. Het Vogeltrekstation Arnhem verzameld en beheert alle gegevens over deze geringde vogels. Wanneer een vogel wordt teruggemeld wordt de waarneming aan de hand van het ringnummer gekoppeld aan de ringgegevens. Door het ringen krijgen we een beter beeld waar de oehoes naar toe gaan. Maar ook vragen als hoe ver trekken ze van het ouderlijk nest weg, is er uitwisseling met andere polulaties, in welke gebieden leven de oehoes, hoe oud worden oehoes en wat zijn de doodsoorzaken van de oehoes kunnen zo beantwoord worden. Dit alles kan er voor zorgen dat er betere en gerichtere beschermingsmaatregelen kunnen worden getroffen.

Voor de jonge oehoes is het niet prettig dat zij door ons worden vastgepakt. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk te handelen als de jongen van het nest zijn geheeld. Vanaf het ophalen van de jongen tot het terugplaatsen in het nest zat maar 30 minuten. In deze 30 minuten zijn bij beide dieren de ring geplaatst, het gewicht, de vleugellengte en handpen 8 gemeten. Hierdoor zijn we te weten gekomen dat de jonge uilen een uitstekende conditie hebben en het beide vrouwtjes zijn. Voor een uitgebreid verslag van het ringen kijk je op www.volgdeoehoe.nl

Een van de jonge oehoes in 2013. Hier net geringd.
Een van de jonge oehoes in 2013. Hier net geringd.
reageren

geef een reactie

 • wilma
  4 juni 2013 om 11:59

  tjibbe laat je het ons nog wel weten wanneer een van de jonge een zender krijgt?

  • staatsbosbeheerachterhoek
   11 juni 2013 om 05:23

   uiteraard laten wij dat weten. Dit wordt als nieuwsbericht op volgdeoehoe.nl gezet en op dit weblog.

   Groet,

   Tjibbe Hunink

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog