www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Reeën bereiken hoogtepunt

5 augustus 2013 Staatsbosbeheer in Achterhoek

Zoals velen misschien in het nieuws al hebben gehoord is de reeënbronst in volle gang. De bokken lopen achter de geiten aan en kunnen zo ongemerkt een weg oplopen en aangereden worden. Meestal met de dood van het ree en veel schade aan de auto tot gevolg. Het is dus uitkijken geblazen in gebieden waar reeën leven.

Voorkomen van reeën in Nederland (bron: NDFF, Telmee.nl)
Voorkomen van reeën in Nederland (bron: NDFF, Telmee.nl)

Momenteel bereikt de reeënbronst zijn hoogtepunt. De meeste geiten zijn bronstig en worden gedekt. In de komende dagen is het dan ook mogelijk dat je de bronst van dichtbij kunt volgen.

Reeënbronst
De reebok loopt rondjes achter de geit aan.

Voordat een reegeit het toestaat dat de bok haar “beslaat” loopt de bok eerst (soms urenlang) rondjes achter de geit aan. Als het vrouwtje even stilstaat wordt ze beslagen. Dit kan zich enkele keren herhalen. In weilanden is daarna soms het platgelopen gras in de vorm van een acht te zien.

Na de bevruchting van het eitje, deelt het eitje zich enkele keren. Hierna stopt de ontwikking van het embryo tijdelijk. Eind december komt de ontwikking van het (1 mm grote) embryo pas weer op gang. Het reekalf wordt dan in mei of juni geboren. Het tijdelijk stoppen van de ontwikkeling bij reeën wordt uitgestelde implantatie of kiemrust genoemd.

Wil je zelf reeën bekijken ga dan eens naar het Aaltense goor. Praat niet te hard en blijf op de zandwegen. De kans is dan groot om van reeën te kunnen genieten. Naar verwachting duurt de reeënbronst tot ongeveer 15 augustus.

Tip: Laat de hond thuis en neem je verrekijker en fototoestel mee!

Tjibbe Hunink
Boswachter inventarisatie en monitoring

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=nQemNjOyMeQ&w=420&h=315]

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog