www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Winter op komst!

26 augustus 2013 Staatsbosbeheer in Achterhoek

Je zou het met deze temperaturen nog niet zeggen, maar de winter is op komst! Planten en dieren beginnen zich al voor te bereiden op de komst van de winter. De meeste planten hebben gebloeid en zaden gezet. Eekhoorns verzamelen nootjes en eikels en zorgen voor een voorraadje om de winter door te komen. De reebokken hebben na de hectiek van de bronst de rust opgezocht en eten hun buik vol om te zorgen dat ze met voldoende vet de winter in kunnen gaan. De trektocht van vele duizenden vogels naar het zuiden is begonnen.

Afgelopen weekend was in het oosten van Nederland heel duidelijk te merken dat de vogeltrek is begonnen. (Roof)vogels trekken nu massaal naar het zuiden. Op de Eltenberg wordt regelmatig de trekkende vogels geteld. Zondag 25 augustus werd een nieuw dagrecord gevestigd van 471 wespendieven tussen 10.00 en 17.30uur. Onderstaand filmpje werd gemaakt bij het passeren van een grote groep.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=GzFFHML7yLk&w=480&h=360]

Ook voor de komende dagen wordt een goede vogeltrek verwacht. De beste tijd is in de namiddag. De vogels maken dan gebruik van de thermiek om met zo min mogelijk energie grote afstanden af te leggen. Een groep kan hierdoor langere tijd gezien worden. Ga dus naar buiten met je verrekijker, kijk naar boven en geniet!

Wil je weten wat er nog meer is geteld op de telpost van de Eltenberg? Klik dan hier!

Tjibbe Hunink
Boswachter inventarisatie en monitoring

reageren

geef een reactie

 • annie visser
  27 augustus 2013 om 19:08

  Wat. Leuk dat jullie dit met ons willen delen IS ook wel spectaculair om Dit zo te zien
  ben onderhand een groot fan van jullie site bedankt
  groet van anne

  • staatsbosbeheerachterhoek
   28 augustus 2013 om 19:57

   Beste Annie,

   Dank voor je reactie en leuk om te lezen dat je fan bent van ons blog.
   Mochten je overigens op- of aanmerkingen hebben of iets willen weten, laat het ons dan horen. we leggen graag het een en ander uit via dit blog.

   Groeten,
   Tjibbe Hunink

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog