www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Webcam Volg de oehoe weer aan.

9 december 2013 Staatsbosbeheer in Achterhoek

VolgdeoehoeDe camera bij het nest van de oehoe in een steengroeve in de Achterhoek is weer aan. Via de website www.volgdeoehoe.nl kan iedereen live volgen of hier ook dit seizoen weer jongen uit het ei komen.

Voortekenen gunstig
Boswachter Tjibbe Hunink: “De camera is weer schoongemaakt. Er zijn enkele boompjes verwijderd om goed zicht op de groeve te hebben. En de losliggende brokstukken boven het nest zijn weggehaald. Ik heb de oehoe horen roepen en zelfs al even op het nest gezien. Bij het schoonmaken van de webcam vonden we een braakbal bij het nest en een geplukte duif ertegenover. De eerste prooioverdracht is al geweest én op film vastgelegd. Allemaal voortekenen dat het weer een mooi seizoen kan worden.”

Bubo bubo
De oehoe (Bubo bubo) is de grootste Europese uilensoort. Deze roofvogel is ongeveer 70 cm hoog, met een spanwijdte van 160 cm. Kenmerkend zijn de grote ogen en de oorpluimen. In Nederland leven enkele uilenparen in de Achterhoek, Zuid-Limburg, Overijssel en Noord-Brabant.

Steengroeve

In de steengroeve in de Achterhoek broedt de uil in een uit de wand gehakte holte, waar ze beschermd is tegen vallend gesteente. Om de oehoe niet te verstoren is de omgeving van de broedlocatie niet toegankelijk. Maar via de webcams op www.volgdeoehoe.nl kan iedereen meekijken in het nest.

9e seizoen
Dit wordt het negende broedseizoen voor de oehoe in de Achterhoek. Na de dood van het mannetje in 2012 verscheen afgelopen winter gelukkig een nieuw mannetje in de groeve. En in maart 2013 werden voor het oog van de camera weer twee jongen geboren.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LG6efu5cnZI&w=560&h=315]

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog