www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Vleermuizen tellen in de winter

30 januari 2014 Staatsbosbeheer in Achterhoek

Het is winter, tenminste dat hoort het te zijn. De temperaturen blijven wat hoog voor de tijd van het jaar. Het is wel tijd om de vleermuizen in hun winterverblijven te tellen. Staatsbosbeheer heeft er in de Achterhoek twee.

Staatsbosbeheer heeft op de Slangenburg een oude NAM  bunker staan. Deze bunker is al
bunkeringangjaren niet meer in gebruik en in 2008 was het de bedoeling om deze te slopen. Bij het naar binnen gaan om de bunker te bekijken viel ons een vleermuis op die in de bunker zat. Besloten werd dat de bunker mocht blijven en dat deze werd omgebouwd tot vleermuiskelder. Hiervoor is er een nieuwe deur ingezet met een invliegopening en is de bunker ingepakt met een laag aarde. Hierdoor is de bunker ook in de winter vorstvrij.

Inmiddels is de bunker al enkele jaren in gebruik als winterverblijf en wordt jaarlijks geteld. Afgelopen week is de telling van 2014 in de bunker uitgevoerd. Hierbij zijn 4 bruine grootoorvleermuizen geteld. Niet heel veel, maar wel een record voor dit object. Doordat

Grootoorvleermuis
Grootoorvleermuis in winterslaap
(Foto: Tjibbe Hunink)

(Foto: Tjibbe Hunink)de bunker nog niet zo lang in gebruik is zullend de vleermuizen het object nog verder ontdekken. Naast de”vleermuisbunker” is ook de vleermuiskelder op de Heidenhoekse vloed geteld. Hier werden 5 bruine grootoorvleermuizen aangetroffen. Daarnaast zaten er maar liefst 31 bruine kikkers en enkele kleine watersalamanders en kamsalamanders in.

Bruine grootoorvleermuis
De bruine grootoorvleermuis is, zoals je op de foto kunt zien en de naam al verraad, een vleermuis met erg grote oren. De oren werken net als de radar op schepen. De vleermuizen zenden een ultrasoon geluid uit dat, weerkaatst door de prooi, weer opgevangen wordt door de grote oren. Hierdoor kunnen ze exact bepalen waar hun prooi zit.

Tjibbe Hunink
Boswachter inventarisatie, Monitoring en natuuradvies

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog