www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Zonnige natuurwerkdag in het Needse Achterveld

1 november 2014 Boswachter Erik de Bruijn in Achterhoek

Ook dit jaar was de natuurwerkdag in het Needse Achterveld een succes. Maar liefst 70 deelnemers, waaronder 28 kinderen hielpen mee om de natte heide in dit gebied vrij te maken van jonge opslag van Berk en Grove den. De deelnemers konden onder professionele begeleiding van Staatsbosbeheer en vrijwilligers van het IVN afdeling Oost Achterhoek weer aan de slag. Vol overgave gingen al vroeg de eerste Berkjes tegen de grond. Elk jaar proberen we zo een stuk heide vrij te houden, want met alleen de begrazing van runderen en paarden in het gebied redden we het niet. Dan zou over een aantal jaar de berkenopslag zo groot zijn dat we de heide kwijt raken.

Deelnemers steken berkjes uit de heide
Deelnemers steken berkjes uit de heide

Na een hele ochtend hard te hebben gewerkt was er voor de deelnemers een bak lekkere warme snert met broodjes. In de middag voor iedereen de keus; of meedoen aan een kinderactiviteit, of mee doen aan een excursie of gewoon door bikkelen en verder gaan met het schonen van de hei. Met slechts een handje vol deelnemers ging Dirk van den Brink uiteindelijk op pad voor de excursie. Tijdens een rondwandeling van ongeveer anderhalf uur liet hij de mensen zien wat de bijzondere waarden zijn van het Needse Achterveld. Van de recent ingerichte natte schraalgraslanden naar moerasbos, natte heide en uiteindelijk richting de droge heide met jeneverbesstruweel. Alle landschapstypen in het gebied kwamen aan bod.

Dirk geeft een rondleiding aan enkele deelnemers
Dirk geeft een rondleiding aan enkele deelnemers

De kinderen die met de kinderactiviteit meededen hadden het druk met het uitzoeken van verschillende natuurmaterialen. Stukjes hei, bladeren, mosjes, takjes en boomschors werden gezocht en vermaakt tot prachtige natuurschilderijtjes. Tijdens het zoeken werd er door een van de kinderen een bruine kikker gevonden en vol trots laten zien aan de andere deelnemers.

Vol trots werd de kikker laten zien
Vol trots werd de kikker laten zien
Natuurschilderijtjes maken  met natuurlijk materiaal
Natuurschilderijtjes maken met natuurlijk materiaal

Tegen drie uur werd er door de deelnemers nog even nagepraat en gezamenlijk opgeruimd. Alle deelnemers konden een bidon meenemen. Deze bidon, gemaakt van natuurlijke grondstoffen zijn binnen een tot twee jaar verteerd in de natuur. (zet je ze neer op een bankje, dan ben ik ervan overtuigd dat ze binnen een dag weg zijn)

Even napraten na een drukke dag
Even napraten na een drukke dag

Bij deze willen wij iedereen bedanken die de natuurwerkdag tot een succes hebben gemaakt. Maar onze grootste dank gaat natuurlijk naar alle deelnemers. Voor zover jullie het nog niet weten: jullie zijn van onschatbare waarde!
We hopen jullie weer te zien op een van onze andere activiteiten of volgend jaar tijdens een nieuwe natuurwerkdag!

Tjibbe Hunink
Boswachter Achterhoek

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog