www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

KNNV schoont steengroeve

11 november 2014 Boswachter Erik de Bruijn in Achterhoek

Afgelopen zaterdag is de KNNV afdeling Oost Achterhoek met een groep van ongeveer 12 personen begonnen met het opschonen van de steengroevebodem in Winterswijk. Dat is hard nodig, want sinds de groeve in eigendom is bij Staatsbosbeheer in 1990 is de jonge opslag nog nooit verwijderd. Hierdoor groeit de bodem langzaam maar zeker dicht en komt er als we niets doen bos.

De ontwikkeling van de vegetatie op de  groevebodem gaat erg langzaam. Momenteel is er een pioniervegetatie te vinden met bijzondere plantensoorten als geelhartje, bosaarbei, zeegroene zegge, echt duizendguldenkruid en sterre-goudmos Dit is een vegetatie die onstaat op een kale bodem en verdwijnt weer als de vegetatie sluit.
Door de kalkrijke bodem, kwalitatief goed grondwater en het extreme groeveklimaat zijn de potentiele natuurwaarden in de groeve bijzonder hoog en uniek voor Nederland.

Rugstreeppad
Tijdens de schoningswerkzaamheden worden enkele grotere stuiken laten staan. Deze zal Staatsbosbeheer met een trekker in het geheel verwijderen. Hierdoor ontstaan kleine gaten in de bodem die in het voorjaar zeer geschikt zijn voor de rugstreeppad als voortplantingsbiotoop. De rugstreeppad is een zeldzame verschijning in de Achterhoek en komt naast de populaties langs de ijssel en de Rijn eigenlijk alleen nog maar voor in de Winterswijkse steengroeve. Het is een pioniersoort die voorkomt in terreinen met een hoge dynamiek.

rugstreeppad
Rugstreeppad

Oehoe
Ook de oehoe is nog steeds in het gebied te vinden. Door de werkzaamheden blijft de groeve ook voor de toekomst geschikt als broedgebied van de oehoes. De werkzaamheden zijn niet voor niets in deze tijd gepland. Binnenkort begint de baltstijd van de oehoes. Vanaf dan is de groeve, tot het uitvliegen van de jongen, weer volledig het domein van de oehoes. De KNNV zal daarom in het komende weekend nog eenmaal een ochtend aan het werk gaan in de groeve, alvorens de hekken weer sluiten en de rust in de groeve weer volledig terugkeert.

Bedankt voor jullie inzet!

Tjibbe Hunink
Boswachter Achterhoek

reageren

geef een reactie

 • Lies Smit
  3 december 2014 om 21:54

  Fijn, dat de groeve in ere wordt gehouden, ben nu al weer nieuwsgierig naar het nieuwe seizoen van de Oehoe! ik hoop dat de vogelgriep aan hun voorbij gaat!

 • Lies Smit
  3 december 2014 om 21:54

  Fijn, dat de groeve in ere wordt gehouden, ben nu al weer nieuwsgierig naar het nieuwe seizoen van de Oehoe! ik hoop dat de vogelgriep aan hun voorbij gaat!

 • Wim Zoeteman
  12 november 2014 om 21:17

  Mooi werk.
  Mooi om dit, met foto’s, op dit blog te kunnen meebeleven.

 • wilma
  11 november 2014 om 19:28

  kan niet wachten dat de cam weer aangaat.

 • wilma
  11 november 2014 om 19:28

  kan niet wachten dat de cam weer aangaat.

 • Olette van der Werf
  11 november 2014 om 10:58

  Leuke foto’s van de werkdag in de Steengroeve! Zie mijn vader van 84 (!) aan het werk. Nooit te oud om de handen uit de mouwen te steken. Groet Olette

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog