www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Lentekriebels

10 maart 2017 Boswachter Susan Zweers in Achterhoek

Laan naar het kasteel Slangenburg

Sinds kort is een van onze vrijwilligers gastblogger. Normaal aan het werk in de beheerploeg in Ruurlo, nu is hij enthousiast aan het schrijven. Vrijwilliger Wim heeft zijn wandelroute “kleurig” beschreven toen hij pas geleden tussen de regenbuien door op ontdekking ging op landgoed Slangenburg. Dit weekend beloofd zonnig lenteweer te worden. Beleef de route van Wim en kijk je ogen uit. Je bent verzekerd van bloeiende sneeuwklokjes, narcissen en krokussen, en nog veel meer.

Het is een mooie winterdag, ook al zijn de meteorologen het daar dan niet mee eens. Niet zozeer vanwege het weer, maar vanwege de datum. Bij meteorologen schijnt de lente op 1 maart te moeten beginnen, ook al vindt het klimaat van niet.Wie het nog begrijpt mag het zeggen.

Op ontdekking

Zelf trek ik mij er niets van aan. Ik ben tussen de buien door lekker een voor mij nog vrij onbekend stukje Achterhoek gaan verkennen, namelijk Landgoed Slangenburg. Een prachtig landgoed rondom een al even prachtig eeuwenoud kasteel. Mooi aangelegde lanen, vijvers, grachten, bossen, weilanden, akkers en een hertenkamp. Een parklandschap waar ook de stinsenplanten volop in ere worden gehouden.
Aan het einde van de winter zijn de voorjaarsbloeiers aan de beurt. (Krijgen die meteorologen toch nog gelijk?) Rondom het kasteel, zelfs in het bos, ziet het wit van de sneeuwklokjes. Langs de gracht achter de koetshuizen staan verschillende krokusjes fleurig te wezen. Het beloofd mooi te worden.

Bij het kasteel

Vanaf het kasteel langs het koetshuis, op pure wilskracht de bijzonder aantrekkelijke appel-notentaart met koffie voor slechts € 4,80 weerstaan, richting hertenkamp gewandeld. Nu gaan er best wel eens dagen voorbij waarop ik geen herten zie, dus ik vind het best wel leuk om dit ietwat tamme wild te bewonderen.
Na het hertenkamp linksaf de oprijlaan in. Aan weerszijden schieten narcissen en krokussen de grond uit. Dus mocht u met de auto naar De Slangenburg gaan, respecteer dan niet alleen het parkeerverbod langs de laan maar pas ook op dat u niet zomaar even (te ver) de berm in rijdt. Achter het kasteel is een ruime parkeerplaats, ook voor fietsen. Zojuist voorspelde het KNMI mooi lenteweer. Een reden temeer om nogmaals langs te gaan en de laan in volle bloei te zien staan. Zoals gezegd, het beloofd mooi te worden.

Pirouettes in het Sterrenbos

Halverwege de laan ben ik weer linksom, door het sterrenbos, terug gewandeld naar het kasteel. Ergens in de 17e eeuw heeft iemand bedacht dat een bos op rabat een beetje rechtlijnig saai is. Dat moest fraaier kunnen. Daarom is in dit stukje bos het rabat in stervorm aangelegd. Het wandelpad komt tot tweemaal op een centraal punt van deze stervorm.  Wat mij betreft heeft die verlichte geest destijds groot gelijk gehad. Een bijzonder fraai effect om midden in de ster om je heen te kijken. Hij heeft er destijds al voor gezorgd dat ik in de 21e eeuw pirouettes heb staan draaien in zijn bos. Geniaal!

En of het KNMI het bij het rechte eind heeft of niet, Ik kom hier snel weer terug.
Want één ding is zeker: tussen de buien door wordt het schitterend weer.

 

Wim Zoeteman
Vrijwilliger SBB Achterhoek, Ruurlo

Kijk voor meer belevenissen en foto’s van Wim op Staatsbosbeheer terrein in de Achterhoek weblog Wim Zoeteman

reageren

geef een reactie

  • Wim Zoeteman
    12 maart 2017 om 14:39

    Ik ben wel heel benieuwd naar andermans ervaringen.
    Niet in de laatste plaats in verband met die appel-notentaart.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog