www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Koolmansdijk bloeit op door perfecte samenwerking

22 juni 2017 Boswachter Hielke Alsemgeest in Achterhoek

De Achterhoek bloeit! Op Koolmansdijk heeft een explosie plaatsgevonden van orchideeën. De intensiteit aan kleuren, de uitgestrektheid van het landschap en de hoeveelheid rode-lijstsoorten is adembenemend. De voorspoedige samenwerking van belanghebbende partijen heeft het herstelproces een enorme duw in de rug gegeven. Kijk vanavond mee hoe mooi het is geworden op GLD Nieuws 17:20, Omroep Gelderland.

Top-natuur door samenwerking
Koolmansdijk is een schoolvoorbeeld van natuurontwikkeling. Door vruchtbare samenwerking met belanghebbende partijen zijn voormalige maisakkers en intensief beheerd grasland razendsnel omgevormd tot een zeer divers en gezond natuurgebied. Badend door de zee van bloemen sta je zomaar oog in oog met Parnassia, het zeldzame gras Bevertjes, de Welriekende Nachtorchis of een miljoenenbijeenkomst van de Moeraswespenorchis. Als trotste soldaten flankeren de Rietorchissen de kalkmoerassen.  Op de hoger gelegen blauwgraslanden straalt de Gevlekte Orchis, de Bosorchis en de Brede Orchis.

Spectaculair herstel
In 2001 is de zwaar bemeste bodem afgegraven en in 2006 stonden de eerste Orchideeën al te bloeien! Een ongekend snel resultaat. Bovendien staan er nu meer rode lijst soorten in Koolmansdijk dan in 1955. Deze veerkracht komt ook door de unieke ligging. De ondergrondse kleilaag zorgt voor een sterke opwaartse stuwing van kalkrijk grondwater. Daarnaast zorgt een zogenaamde ’terrasrand’ voor een ‘knik’ in het maaiveld. Hoewel het hoogteverschil gering is, zorgt het voor wel voor een mooie vloeiende gradiënt en een hoge variëteit aan soorten. Een beter recept voor mooie natuur is er bijna niet.

Bloemist
Staatsbosbeheer kan zich met terreinen als Koolmansdijk, de Heidenhoekse Vloed en Hagenbeek misschien wel de ‘wilde bloemist’ van de Achterhoek noemen. Te koop zijn ze niet, te bewonderen wel. Kijk vanavond naar het item over Koolmansdijk op GLD Nieuws en bezoek de website van Omroep Gelderland voor het nieuwsbericht. Wilt u het item terugkijken? Klik dan op onderstaande link:

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2137118/Visitekaartje-van-de-Achterhoek-uniek-orchideeenveld-bij-Lievelde

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog