www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

Honderd euro voor de houtsnip

31 augustus 2017 Boswachter Hielke Alsemgeest in Achterhoek

De grootste ‘snip’ van Nederland is gesnapt in de Achterhoek. Formaat duif, lange snavel, korte pootjes. Het is een bijzonder schuwe en daardoor mysterieuze vogel. Alleen als hij wegvliegt maakt hij kabaal. Overdag zit hij stil en diep verstopt in het bos.

Wandelende tak onder de vogels

De houtsnip is de wandelende tak onder de vogels. Wat een camouflage! Nadeel is wel dat hij (net als een wandelende tak) niet zo snel weg vliegt. Pas als je over hem struikelt blaast hij in een hakende vlucht, luid snorrend de aftocht. Als een duif die een gigantische hommel nadoet. Of een kikker, luid kwakend, heen en weer slingerend aan een touwtje. Of als een eend, met een feestneus op.

Verstoppertje in het bos

De houtsnip is uniek. Hij is namelijk de enige steltloper die zich fijn voelt in het bos (vochtig loofbos met open plekken) waar hij al scharrelend op zoek is naar insectjes en regenwormpjes. Andere ‘steltlopers’ chillen liever aan de kust. Een houtsnip is geen luidruchtige strandganger. Hij toont zich de bescheiden natuurliefhebber in het bos. Pas als de avond inzet begint hij te bewegen. Met zijn korte pootjes trippelt hij door het bos. Na twee keer links en een keer rechts te kijken, durft hij ook wel eens een weiland op te wandelen. Hier kun je ze in de schemer soms spotten. Maar je moet geluk hebben. Een houtsnip doet namelijk niks te veel. Al snel hobbelt hij weer terug het bos in.

Bescheiden

Hij zou zich best eens kunnen schamen voor zijn gedrongen, corpulente uiterlijk, zijn korte pootjes, zijn vreemde snavel en zijn (niet al te sexy) geknor tijdens de balts. Noem hem maar geen vliegend bosvarkentje. Dan durft hij zich helemaal niet meer te laten zien. Maar deze bescheidenheid siert hem.

Oproep

Misschien vindt hij het lastig, begint hij te blozen en gaat wat vertwijfelt knipperen, maar ik ga de houtnip hierbij, ongevraagd, in het zonnetje zetten. Daarom de volgende oproep: zet de snip terug op het biljet van honderd! Hij is het waard. Honderd euro voor de houtsnip. Dat is nog goedkoop ook, voor zo’n mooie vogel. Daarbij adviseer ik de ekster, de merel en de duif om ook een keer hun snavel te houden. Misschien dat er dan ook eens met ze wordt betaald.

 

reageren

geef een reactie

  • Aad
    19 maart 2022 om 17:30

    Hoi, we hebben vanmiddag een dode houtsnip gevonden. Als wil weten waar die ligt, laat het even weten.

    Aad Slings

    • Aad
      19 maart 2022 om 17:34

      Oh ja, in Lochem.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog