www.boswachtersblog.nl/ Achterhoek

El bandido

13 december 2017 Boswachter Hielke Alsemgeest in Achterhoek

El bandido, gewapend met een zwart boevenmasker, keiharde snavel en rode signaalvlek op zijn achterhoofd. Als je denkt te worden uitgelachen in het bos, dan vliegt hij waarschijnlijk hoog in de bomen langs. De groene specht is een rouwdouwer pur sang. Sterk, doelgericht, onverstoorbaar. En als er ergens eten is, dan vervallen alle andere plannen. Ten aanval.

Carnaval

De groene specht is een van de meest bontgekleurde vogels die ik ken. Knalgeel, knalgroen, knalrood en knalzwart. Als je dat kleurenpalet in torpedovorm door het bos ziet schieten is er geen twijfel mogelijk. Hoewel hij enorm oplettend is (let op de snavel op dat flexibele kopje wat recht de lucht in wordt gestoken en als een zender zoekt naar signalen) is het ook een van de meest onbevreesde vogels. Met een harde schaterlach en een opvallende carnavalsoutfit met boeventronie mag heel het bos weten waar hij zit. Hij is bepaald geen muurbloempje.

Wroeten als een varken

Vandaag zag ik hem iets vreemds doen. Op het grasveld voor ons kantoor begon hij druk te wroeten in de sneeuw en het onderliggende gras. Als een varken op zoek naar eikels vliegt de aarde in de rondte. Na een half uur onverstoorbaar graven steken er alleen nog twee pootjes uit. De rest van de specht heeft zich verticaal de grond in gewerkt, op zoek naar eten. Engerlingen, of emelten. Grote larven van de meikever, rozenkever of de langpootmug. Een ideale snack om dik de winter in te gaan, bomvol eiwitten. Na wat gespartel plopt zijn kop, vol zwarte aarde, uit het gat. Gelukkig, vol en vies hupst hij in een knotwilg om zijn eten te laten zakken. Het gras is een ravage. Ergens doet me dit denken aan de kerstdiners bij mijn ouders. Het einde dan, als iedereen vol zit en de tafel een bende is.

Uitbuiken

Mocht je een grote opengewerkte plek zien in het gras, wees dan even stil en luister goed. Als er hard wordt gelachen weet je dat een groene specht ergens zit uit te buiken. Volgevreten en voldaan. Ik weet eigenlijk niet of vogels boeren kunnen laten. Maar als dat zo is, dan is de groene specht er vast meester in.

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog