www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Hoog water door noordwesterstorm

22 oktober 2014 Staatsbosbeheer in Biesbosch

LSW_weblog1[1]
Een groot deel van de Louw Simonswaard staat onder water. (foto: Jacques van der Neut)
 Nederland was weer eens in de greep van een noordwesterstorm. De noordelijke provincies en de Waddeneilanden kregen de volle laag. In onze regio werden achteraf niet zulke waterstanden genoteerd als men had verwacht.

Getijdentabel
Het blijft moeilijk, dat voorspellen van die verhoogde waterstanden. Het gedrag van de wind staat hierbij centraal, gaat die echt zo hard waaien als verwacht, of is er sprake van een ruimende of krimpende wind? Tegenwoordig worden de wisselingen in waterstanden digitaal bijgehouden, dat wil zeggen dat de astronomische waterstanden bekend zijn, het is hierbij een kwestie van een getijdentabel raadplegen. De feitelijke waterstanden kunnen door wind of door afvoer van rivierwater echter behoorlijk wisselen en dus afwijken van de getijdentabel. In onze regio waren er af en toe wel wat windvlagen maar daar bleef het uiteindelijk bij. In de Dordtse binnenstad stonden enkele kades door het wassende water blank, hier en daar schoot een kelder vol. Oostelijk op het Eiland van Dordrecht stroomden de Hengstpolder, de Louw Simonswaard en het Kraaijennest vol en veranderden in een binnenzee. Wolken kokmeeuwen en zwarte kraaien klapwiekten boven kades. Blauwe- en grote zilverreigers hapten menige muis of mol weg. De een zijn dood is de ander zijn brood. Door de pachters werd een groepje koeien uit de Hengstpolder verwijderd. De koeien volgden de boeren gedwee en uiteindelijk werden zij naar de hoge (en droge) polderkade geleid. Ook in de Brabantse Biesbosch stegen de waterstanden, de Jantjesplaat en De Hoge Hof veranderden in een grote watervlakte, waarbij de kades en wandelpaden onder water verdwenen. In de Kleine Noordwaard klotste het rivierwater tegen de Bandijk. Op bepaalde locaties verzamelden zich reeën en vossen.

hoogwater_weblog2[1]
Gewaarschuwde pachters halen halsoverkop hun vee uit de blank staande polders. (foto: Jacques van der Neut)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog