www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Het is er weer: sterrenschot, heksensnot of gewoon reigerkots

7 maart 2024 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Het is voorjaar. De vogels zijn al voorzichtig bezig met het afbakenen van hun territoria, de eerste bomen en stuiken staan al in bloei en als je uit de wind sta, dan voelt het echt al alsof het voorjaar is. En de eerste vlinders laten zich zien en kikkerdril drijft weer in de poelen. En dat levert een speciaal voorjaarsfenomeen op.

Sterrenschot of Heksensnot

Deze geleiachtige substantie ontstaat wanneer een reiger (of andere predator als vos of marter) een zwangere wijfjeskikker of wijfjespad heeft opgegeten. In de kikker of pad zit in het voorjaar al geconcentreerd kikkerdril, maar in de maag van de reiger zwelt dat op. De vogel wordt hier misselijk van en braakt dat uit. En dit braaksel vinden we in het voorjaar op plaatsen langs het water. Geen zwam dus, ook niet afkomstig van de sterren of van heksen, maar echte reigerkots (of andere predator).

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog