www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

TeVoet steekt handen uit de mouwen!

1 november 2014 Staatsbosbeheer in Biesbosch

stededijk10[1]
Het ‘Landje van Troost’ in vogelvlucht. (foto: Jacques van der Neut)
Vrijwilligers van wandelvereniging TeVoet steken op zaterdag 8 november aanstaande de handen uit de mouwen. Zij verwijderen in polder Stededijk, ook wel bekend als het Landje van Troost, opslag en maaien de vegetatie, waardoor er over de polderkade kan worden gewandeld.

Jubileum
Op zondag 9 november bestaat de mogelijkheid om over het kersverse wandelpad te lopen. Het is een symbolische handeling, want het blijft voorlopig beperkt tot deze eenmalige wandelactie. De inrichting van polder Stededijk, waarbij de voorkeur uitgaat naar het realiseren van zoetwatergetijdennatuur, dient immers nog te gebeuren. De plannen om de voormalige, chemische stort in te richten als natuur- en wandelgebied sudderen al een poosje. Door tegenwerking van Troost, de voormalige eigenaar, kwamen deze plannen echter niet van de grond. Er gloort echter hoop. Na het faillissement van Troost, kocht de gemeente Dordrecht de polder voor een euro van de curator. “Wij promoten het wandelen over onverharde paden” stelt Jan Rijnsburger van de Vereniging TeVoet. “Hierbij denken wij dan vooral aan het lopen over boerenland of gronden van Vereniging Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer.” De Vereniging TeVoet bestaat dit jaar 20 jaar en wilde daarom iets bijzonders doen. “Actieve leden van TeVoet, aangevuld met leden van het NIVON en plaatselijke natuurverenigingen, hopen die maai- en zaagklus op de 8ste november te klaren, waardoor de komst van dat wandelpad tastbaarder wordt.” Een punt van zorg blijft echter de ontsluiting van de polder. Over land wordt lastig, aangezien er over grond van particulieren dient te worden gelopen. De mogelijkheden om over het water de polder te bereiken worden onderzocht. Via utrecht@tevoet.nl kunnen wandelaars zich voor 9 november aanmelden.

stededijk20[1]
In de jaren ’60 werd er in polder Stededijk chemisch afval gestort. (foto: Jacques van der Neut)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog