www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Een bijzonder geslaagd visarend-event!

10 september 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Dankzij een groot artikel over de ontwikkelingen in De Noordwaard in het Vogelmagazine, een bijlage van het natuurblad Roots, liep het aantal deelnemers voor het visarend-event razendsnel op. Het was echter vanochtend wel even slikken. De regen kletterde gestaag tegen mijn zolderraam. Bepaald geen ideale omstandigheden om voor dag en dauw op pad te gaan voor visarenden... Vandaag zouden we immers met een paar honderd belangstellenden speciaal naar deze boeiende roofvogels gaan kijken. Dit jaar kwamen er twee koppels tot broeden in het bekende zoetwatergetijdengebied met maar liefst zes jongen! Met elektrische fluisterboten en dito trein van SonoKoek uit Werkendam doorkruisten we respectievelijk diverse kreken in de Brabantse Biesbosch en de Noordwaard. Als voorwaarde hadden mijn collega Thomas van der Es en ik gesteld dat wij ons op deze dag uitsluitend elektrisch zouden voortbewegen. In de loop van de ochtend brak de zon door en als klap op de vuurpijl werden er nog twee voorbij zwevende zeearenden gezien. Een boeiend slot van een soepel verlopen event.

De zon priemt door de donkere wolken. (foto: Jacques van der Neut)

Aangezien de pont bij de Kop van ’t Land in Dordrecht op zaterdagmorgen later vertrekt, rijden we ‘rond’ via Gorichem. De eerste boottochten met lezers van het tijdschrift Roots vertrekken om 08.00 uur, dus moeten wij vroeg uit de veren. Bij aankomst lopen er al deelnemers rond het parkeerterrein bij het Biesbosch MuseumEiland. Snel de lijsten erbij en de namen checken. Iedereen krijgt bovendien een fiche om na de vaartocht het museum te bezoeken. Na de koffie gaan de trossen los. Afgelopen vrijdag hoosde de regen met bakken uit de lucht. Omstandigheden die arenden dwingen een plekje te zoeken in de luwte en zeer zeker niet te gaan foerageren. Ook als wij het ruime sop kiezen, klettert de regen tegen de ruiten. Desondanks staan de ramen wagenwijd open en langs de fluisterboot scheren krakeenden en boerenzwaluwen. Zwaluwen zijn echte insecteneters, maar vanwege het koele weer, vliegen zij vlak boven het water. Naarmate de tocht vordert breekt de lucht echter open en kort daarop priemen de eerste zonnestralen door het donkere wolkendek. Wie had dit verwacht? Zo’n weersomslag verhoogt de kans op het zien van visarenden aanmerkelijk.

SonoKoek uit Werkendam. (foto: SonoKoek)

Ganzenwei
Na de honger van gisteren (door de overvloedige regenval) zullen de visarenden vandaag zeer zeker in actie komen. Na de eerste vaartocht is de oogst nog wel wat schraal; respectievelijk een en twee visarenden. De zon wint het geleidelijk en de aantallen visarenden nemen toe, waarbij ze prachtig worden gezien. Tijdens mijn treinrit met SonoKoek nemen we een kijkje bij de Ganzenwei. Sinds kort staat daar een slagboom, dus lopen we langs het verzopen bos naar de open waterpartij. In de verte zien we inééns twee visarenden die geleidelijk onze kant opkomen. Op een gegeven ogenblik passeren de beide vogels op een hoogte van vijftien, twintig meter. De vogels steken prachtig af tegen de blauwe lucht. Al de scharkeringen in het verenkleed zijn prima te zien. Op zo’n manier komt het thema van deze dag prima tot zijn recht! Tijdens de laatste vaartocht laten twee zeearenden zich optimaal bekijken. Aanboord is het muisstil, iedereen tuurt naar die kolossale vogels. Geleidelijk verdwijnen ze uit het zicht. Mede door het prachtige weer en de soms weerbarstige wolkenluchten toont De Biesbosch zich in optima forma. Mede door de inzet van een aantal collega’s is deze happening prima verlopen.

reageren

geef een reactie

 • Debloudts Walter
  27 september 2017 om 12:01

  Heer Graaf Jacques van der Neut,ik ben maandag 25-9-2017 voor de eerste maal na vier maanden met gezondheidsproblemen terug naar de Biesbosch geweest met mijn bootje,ik werd ook uitgenodigd bij Barones Henny van de Biesbosch voor een bakkie koffie,we hebben een fijne naliddag beleefd en ik moest van de Barones de groeten over maken aan de Graaf.
  Met vriendelijke groeten van Walter uit Belgie en we zien mekaar nog wel.

 • Debloudts Walter
  11 september 2017 om 14:19

  Hallo Jaques,het is fijn te lezen dat je mooie excursies gedaan hebt naar de visarenden,wegens gezondheidsredenen heb ik drie maanden niet meer naar de biesbosch kunnen komen,en wacht nu op standvastiger weer om terug met mijn fluisterbootje af te komen om verdere opnames te maken voor mijn film over de Biesbosch.Ik kijk er al naar uit om meerdere beelden van de visarend en natuurlijk de zeearend te kunnen maken.Nog veel plezier en tot ziens op de Biesbosch.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog