www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Een geslaagde haardhoutactie in De Elzen

19 februari 2018 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

De bossen van Staatsbosbeheer leveren jaarlijks ongeveer 300.000 m3 hout: zaaghout, papierhout, industriehout, tuinhout en haardhout.
Daarnaast worden er zogenaamde Haardhoutdagen georganiseerd, waarbij particulieren de gelegenheid krijgen hun voorraad stookhout weer aan te vullen. Die evenementen staan ook wel bekend als Haardhoutactiedagen. Afgelopen zaterdag was er ook weer zo'n happening in het bosgebied De Elzen op het Eiland van Dordrecht. De vaste afnemers waren hier al van op de hoogte. Aangezien er meer dan voldoende, gezaagd essenhout lag, waren ook haardhoutliefhebbers van 'buiten' van harte welkom. Voor de afname van het haardhout moest 55 euro per kuub te worden gepind. Aan het eind van de ochtend maakten we de balans op. Er was bijna voor 80 kuub essenhout verkocht.

Er ontstond een lange file, vanaf de Westhaven. (foto; Jacques van der Neut)

Het was een zonnige dag, met lekker vriezend, droog weer. De eerste belangstellenden waren er al vroeg bij. “Ik was de aanwijzingsborden in het gebied aan het zetten, toen zich er al rond 07.15uu een gegadigde meldde” stelt Cors Aantjes, boswachter beheer in de Biesbosch. “In de ochtend was het behoorlijk druk en ontstond er een lange file, tussen mensen die hout aan het verzamelen waren en mensen die net arriveerden. Alles en iedereen moest immers over het lange, smalle fietspad rijden. We lieten ze zoveel mogelijk links in de berm parkeren, met de rechterwielen nog op het asfalt.” Er was op deze actie sprake van twee pieken. Een in de ochtend, gevolgd door een piek rond 10.30uur. De mensen hadden mijn column in AD/De Dordtenaar blijkbaar dus goed gelezen. Net als bij de voorgaande edities was het nu ook weer opvallend hoeveel mensen er eigenlijk buiten de Drechtsteden op deze actie afkwamen. Ik sprak mensen uit Rosmalen, Bergen op Zoom, Nieuw-Lekkerland en zelfs uit Zeeland. Deze Haardhoutacties krijgen dus een boven-regionaal karakter. Mensen die even moesten wachten, omdat zij achteraan in de stoet moesten aansluiten, kwamen een bakkie koffie halen bij de Westhaven, waar de collega’s Arie Benschop en Jeroen van der Werff de Koek-en-zopie bemanden. Rond het middaguur maakten we de balans op; bijna 80 kuub verkocht essenhout.

reageren

geef een reactie

  • M.Bloos
    8 januari 2023 om 13:27

    Ik ben woonachtig in sterrenburg
    Heb nu pas van de haardhoutactie de elzen gehoord graag maak ik hier ook gebruik van als alleen ik maar weet wanneer dit weer is
    En kan ik hiervan op de hoogte gebracht worden bvd mvg Martien Bloos

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog