www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Duurzaam genieten van de Biesbosch

30 september 2020 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

In stilte genieten van de typische Biesboschnatuur kan juist nu! De rust keert namelijk weer langzaam terug in het gebied. De natuur reageert gelijk op deze rust en je ziet weer meer dieren op en langs het water. Juist nu zijn de dagen ideaal om het gebied te verkennen met een kano, een sup en een elektrische boot. In stilte en met respect voor alles wat daar leeft. Een mooiere beleving van de Biesbosch is er bijna niet.

Stille manier van genieten

In de afgelopen weken zag je steeds meer mensen op een stille manier genieten van de Biesbosch. En met stil bedoel ik dan zonder motorgeluiden en veelal met een peddel. In een kano, op een sup of in een elektrische boot. Je ziet ze wel, maar je hoort ze niet. En dat geeft die mensen en de omgeving echt een andere belevenis. De grote stroom recreatievaartuigen is weer naar de stalling gebracht en je ziet dan bezoekers echt gericht deze momenten opzoeken.

Want hoe mooi is het om samen, zacht pratend en genietend, door de kreken te suppen? Of hoe magisch is het om samen vanuit een kano in een mistbank te genieten van het gebied? Of om heerlijk vanuit een elektrische boot foto’s te maken? In de Biesbosch kan het én het is er ook echt het gebied voor! Want juist stillere en veelal duurzamere vormen van gebruik komen het gebied ten goede. Diersoorten zoals de ijsvogel, de grote zilverreiger, groepen overwinterende eenden en zeker de bever reageren gelijk op meer rust op het water. De kans dat je deze dieren kan gaan zien neemt met een stille vorm van waterrecreatie dan ook toe. Heel mensen genieten al op een respectvolle wijze van dit mooie gebied. Maar je ziet bij een stille vorm van vaarrecreatie de natuur ontspannen en het komt de unieke natuurbeleving ten goede.

Zelf ervaren?

Wil je zelf op een stille en duurzame manier genieten van de Biesbosch? Dat kan zeker en er zijn meerdere locaties waar je kano’s en elektrische boten kan huren. Meer informatie kun je vinden op  www.biesboschmuseumeiland.nl, www.biesboschcentrumdordrecht.nl, www.biesboschcentrum.nl en bij verschillende jachthavens.

reageren

geef een reactie

 • Joep
  4 oktober 2020 om 09:36

  Inderdaad Pieter, rond de Biesbosch is een wildgroei aan bootverhuur bedrijven , deze sturen allemaal hun klanten de Biesbosch in met veel overlast en vervuiling tot gevolg. De huurders realiseren zich bijvoorbeeld niet dat ze onderweg geen toiletten zullen tegenkomen, vandaar dat zo ongeveer achter elke struik langs de waterkant wel een drol ligt. Naar mijn waarneming komen de meeste van deze huurders niet om in stilte van de natuur te genieten maar om eens lekker te keten en te lallen. Alle afval gaat gewoon overboord, dan ben je er mooi vanaf! Afsluiten of reguleren d.m.v. vignetten o.i.d. lijkt me de enige oplossing.

  • Thera van den Heuvel
   27 december 2020 om 11:48

   Als schipper/ coordinator van Pontje Steur heb ik het sanitairprobleem al jaren geleden onder de aandacht gebracht, en nog steeds. Voor een Gastvrije Biesbosch zijn die voorzieningen onontbeerlijk. Wij vervoeren, per seizoen, 24.000 passanten, die sturen we een prachtig gebied in. Laat het mooi blijven!

  • Boswachter Harm Blom
   5 januari 2021 om 09:57

   Hoi Thera,

   Bedankt voor je reactie en je betrokkenheid bij de Biesbosch.
   We merken dat veel bedrijven en bezoekers genieten van de Biesbosch, maar zich ook zorgen maken over hoe de bezoekers het gebied gebruiken.

   Daarom zet Staatsbosbeheer zich ook in om d.m.v. een recreatiezonering meer balans te vinden en te behouden tussen natuur en recreatie.
   Het bespreken en faciliteren van voorzieningen is daarvan een onderdeel. Maar dat is voor dit gebied een hele uitdaging. Dit vanwege de grote aantallen bezoekers en gedeelde belangen.

   Voorop staat dat de verantwoordelijkheid hoe je het gebied bezoekt en gebruikt in grote mate bij de bedrijven en de bezoekers zelf ligt.

   Groeten,

   Harm Blom

  • hblom
   5 januari 2021 om 09:57

   Hoi Thera,

   Bedankt voor je reactie en je betrokkenheid bij de Biesbosch.
   We merken dat veel bedrijven en bezoekers genieten van de Biesbosch, maar zich ook zorgen maken over hoe de bezoekers het gebied gebruiken.

   Daarom zet Staatsbosbeheer zich ook in om d.m.v. een recreatiezonering meer balans te vinden en te behouden tussen natuur en recreatie.
   Het bespreken en faciliteren van voorzieningen is daarvan een onderdeel. Maar dat is voor dit gebied een hele uitdaging. Dit vanwege de grote aantallen bezoekers en gedeelde belangen.

   Voorop staat dat de verantwoordelijkheid hoe je het gebied bezoekt en gebruikt in grote mate bij de bedrijven en de bezoekers zelf ligt.

   Groeten,

   Harm Blom

 • Pieter Vermeer
  2 oktober 2020 om 19:06

  Jammer dat door deze oproep de rust weer wordt verstoord. Ik weet dat draagvlak belangrijk is voor behoud van de natuur, maar het is jammer dat de beperkte natuur die we hebben in Nederland, door zo’n oproep toch weer wordt verstoord.

  • Marco
   8 december 2020 om 20:33

   Even inhakend op de rust.
   Ja de winter is de mooiste tijd. Alle druktemakers zijn weg en de liefhebbers blijven over.
   Maar!!!
   Klopt het dat het gerucht is dat bijv het gat van de turfzak afgesloten gaat worden?
   De laatste echte mooie originele kreek die prachtig is met de elctromotor of kano!
   Dit zou eeuwig zonde zijn voor de liefhebbers.
   Ipv sluiten, kan er niet gewoon meer en gerichter gecontroleerd worden!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog