www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Duurzaam genieten van de Biesbosch

30 september 2020 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

In stilte genieten van de typische Biesboschnatuur kan juist nu! De rust keert namelijk weer langzaam terug in het gebied. De natuur reageert gelijk op deze rust en je ziet weer meer dieren op en langs het water. Juist nu zijn de dagen ideaal om het gebied te verkennen met een kano, een sup en een elektrische boot. In stilte en met respect voor alles wat daar leeft. Een mooiere beleving van de Biesbosch is er bijna niet.

Stille manier van genieten

In de afgelopen weken zag je steeds meer mensen op een stille manier genieten van de Biesbosch. En met stil bedoel ik dan zonder motorgeluiden en veelal met een peddel. In een kano, op een sup of in een elektrische boot. Je ziet ze wel, maar je hoort ze niet. En dat geeft die mensen en de omgeving echt een andere belevenis. De grote stroom recreatievaartuigen is weer naar de stalling gebracht en je ziet dan bezoekers echt gericht deze momenten opzoeken.

Want hoe mooi is het om samen, zacht pratend en genietend, door de kreken te suppen? Of hoe magisch is het om samen vanuit een kano in een mistbank te genieten van het gebied? Of om heerlijk vanuit een elektrische boot foto’s te maken? In de Biesbosch kan het én het is er ook echt het gebied voor! Want juist stillere en veelal duurzamere vormen van gebruik komen het gebied ten goede. Diersoorten zoals de ijsvogel, de grote zilverreiger, groepen overwinterende eenden en zeker de bever reageren gelijk op meer rust op het water. De kans dat je deze dieren kan gaan zien neemt met een stille vorm van waterrecreatie dan ook toe. Heel mensen genieten al op een respectvolle wijze van dit mooie gebied. Maar je ziet bij een stille vorm van vaarrecreatie de natuur ontspannen en het komt de unieke natuurbeleving ten goede.

Zelf ervaren?

Wil je zelf op een stille en duurzame manier genieten van de Biesbosch? Dat kan zeker en er zijn meerdere locaties waar je kano’s en elektrische boten kan huren. Meer informatie kun je vinden op  www.biesboschmuseumeiland.nl, www.biesboschcentrumdordrecht.nl, www.biesboschcentrum.nl en bij verschillende jachthavens.

reageren

geef een reactie

  • Joep
    4 oktober 2020 om 09:36

    Inderdaad Pieter, rond de Biesbosch is een wildgroei aan bootverhuur bedrijven , deze sturen allemaal hun klanten de Biesbosch in met veel overlast en vervuiling tot gevolg. De huurders realiseren zich bijvoorbeeld niet dat ze onderweg geen toiletten zullen tegenkomen, vandaar dat zo ongeveer achter elke struik langs de waterkant wel een drol ligt. Naar mijn waarneming komen de meeste van deze huurders niet om in stilte van de natuur te genieten maar om eens lekker te keten en te lallen. Alle afval gaat gewoon overboord, dan ben je er mooi vanaf! Afsluiten of reguleren d.m.v. vignetten o.i.d. lijkt me de enige oplossing.

  • Pieter Vermeer
    2 oktober 2020 om 19:06

    Jammer dat door deze oproep de rust weer wordt verstoord. Ik weet dat draagvlak belangrijk is voor behoud van de natuur, maar het is jammer dat de beperkte natuur die we hebben in Nederland, door zo’n oproep toch weer wordt verstoord.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog