www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

‘Welkom in de kraamkamer van moeder natuur’

27 maart 2024 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Het broedseizoen is weer aangebroken. De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare. Tijdens deze maanden worden er partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. De lentemaanden zijn een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen. Staatsbosbeheer vraagt bezoekers om de natuur een handje te helpen door de regels in de natuurgebieden te respecteren, bijvoorbeeld door op de paden te blijven, de hond dichtbij aan de lijn te houden en afval mee naar huis te nemen. Zo ook in de Biesbosch!

Impact van recreatie

We zijn met veel mensen in Nederland en hebben relatief weinig natuur tot onze beschikking. Daarom is het van extra groot belang dat mensen die te gast zijn in natuurgebieden zich ervan bewust zijn wat hun impact van hun gedrag is op de natuur en de dieren zie zich in dit seizoen voortplanten. Als bezoekers zich aan de regels houden door op de paden te blijven, hun afval mee naar huis te nemen en hun hond aangelijnd te houden, helpen ze om van dit broedseizoen een succes te maken. De Kraamkamercampagne loopt van 15 maart tot 15 juli.

Balans tussen natuurbescherming en natuurbeleving

De Biesbosch is een populair gebied. Voor vele dieren én mensen. In het groei- en broedseizoen is de rijke natuur van de Biesbosch extra kwetsbaar voor verstoring. Maar ondertussen gaan vanaf eind april ‘de sluizen open’ en wordt het aanzienlijk drukker in de Biesbosch. Dan is het zaak dat er sprake is van een balans tussen natuurbescherming en natuurbeleving. Om deze balans te behouden is er een recreatiezoneringsplan voor de Biesbosch gemaakt. Dit helpt ons echt om te bepalen waar welke recreatievormen mogelijk zijn en op welk moment. Dit op zo’n manier dat de natuurdoelen daar niet onder lijden en ondertussen de bezoekers kunnen genieten van de Biesbosch.

 

De banners van de ‘Kraamkamercampagne’ moeten bijdragen aan meer bewustwording.

Rustregelingen

De rode draad van het recreatiezoneringsplan zijn de drie rustregelingen. Twee daarvan werden al toegepast en binnenkort gaat ook de nachtrustregeling in. Vanaf 31 maart 2024 mogen bezoekers alleen nog maar tussen zonsopkomst en zonsondergang varen in de kreken van Nationaal Park De Biesbosch. Dit is een aanvulling op de rust die al geldt tijdens de winterperiode (winterrust) of in de buurt van een broedend vogelpaar (broedrust). Watersporters die op het tijdstip van zonsondergang nog in Nationaal Park De Biesbosch zijn, mogen nog wel via de hoofvaarwegen het gebied verlaten. Het verbod geldt namelijk niet op de hoofdvaarwegen. De nachtrustregeling geldt niet voor bewoners, tijdens calamiteiten en voor hulpdiensten. Overnachten op een boot in de Biesbosch blijft mogelijk waar dat nu ook is toegestaan. Staatsbosbeheer kan ontheffingen verlenen voor incidentele activiteiten tijdens de nachtrustregeling.  Deze rustregelingen dragen bij aan de directe rustbehoefte van de natuur.

Nieuwe borden

Bij de reeds afgesloten gebieden heeft Staatsbosbeheer nieuwe borden geplaatst. Op deze borden wordt vermeld dat de toegang verboden is. Dit om de varende bezoeker te informeren dat betreding van de afgesloten delen écht niet is toegestaan. De rust werd te vaak verstoord en dat is echt niet wenselijk. We hopen dat deze tekstborden bijdragen aan minder overtredingen en dus bijdragen aan de grote rustbehoefte van de natuur.

We hopen dat de ‘kraamkamercampagne’ en de rustregelingen bijdragen aan een juiste balans.

Nieuwe borden worden geplaatst bij de reeds afgesloten delen. Dit om de varende bezoeker te informeren dat de toegang verboden is.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog