www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Grote voorjaarsopruimactie gigantisch succes: 40 kuub afval verwijderd uit de Biesbosch

11 maart 2024 Boswachter Cynthia van 't Hoff in Biesbosch
opruimactie-zwerfafval-biesbosch-voorjaar-2024

Ruim 200 vrijwilligers staken onder begeleiding van Staatsbosbeheer de handen uit de mouwen en struinden de oevers af op zoek naar (zwerf)afval.

Zaterdagochtend 9 maart hielpen ruim 200 vrijwilligers op verschillende locaties mee zwerfafval in Nationaal Park De Biesbosch op te ruimen. Totaal werd zo’n 40 kuub zwerfafval uit de natuur gehaald. Zowat een record! Maar is het een record om trots op te zijn?

Na het vele hoge water afgelopen winter was het hard nodig: een grote opruimactie langs de oevers van de rivieren in Nationaal Park De Biesbosch. Ruim 200 vrijwilligers staken onder begeleiding van Staatsbosbeheer de handen uit de mouwen en struinden de oevers af op zoek naar (zwerf)afval.

grote-opruimactie-zwerfafval-biesbosch-struinen-langs-oevers
Tijdens de grote opruimactie struinden vrijwilligers de oevers af op zoek naar aangespoeld afval.

Je komt van alles tegen
Naast scheepsafval en heel veel plastic kwamen de deelnemers ook wattenstaafjes en zelfs koelkasten, banden en tuinstoelen tegen. Al het afval is via containers van Rijkswaterstaat afgevoerd. Afval is niet alleen een ergernis voor bezoekers, het is ook een bedreiging voor de natuur. Inmiddels kennen we talloze voorbeelden waarbij dieren het slachtoffer zijn van zwerfafval. Ze raken erin verstrikt, gebruiken het in hun nesten of eten het op.

Wethouders steken handen uit de mouwen
Verschillende wethouders uit de gemeenten rondom de Biesbosch werkten mee aan de grote opruimactie.

opruimactie-biesbosch
Ook verschillende wethouders en medewerkers van de samenwerkingspartners uit de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ ruimden mee afval op.

“We zijn samen verantwoordelijk als het gaat om een schone leefomgeving”, aldus wethouder van Gemeente Dordrecht Marc Merx (leefbaarheid/zwerfafval). “Dus ik vind het heel mooi om te zien dat de opruimkanjers die verantwoordelijkheid ook echt pakken. Dit is het goede voorbeeld. Laat dat een inspiratie zijn voor anderen. Neem je rotzooi mee naar huis. Want deze troep hoort niet in die mooie natuur, waar we ook zo graag van genieten.”

“We komen vandaag in actie tegen vervuiling”, aldus wethouder van Gemeente Dordrecht Tanja de Jonge. “Ik ben blij om te zien dat er zoveel gezamenlijke inzet en enthousiasme is om de Biesbosch nog mooier en schoner te maken. Die verantwoordelijkheid hebben wij niet alleen vandaag, en niet alleen hier, maar altijd en overal. Al het afval dat we vandaag verzamelen is een extra punt in de strijd tegen vervuiling.”

“Fantastisch dat zoveel inwoners en ondernemers zich inzetten voor een schone Biesbosch! Tegelijk hoop ik dat deze opruimactie ooit overbodig is”, aldus wethouder van Gemeente Altena Claudia Schipper-Heijmans. “Dat we geen afval meer produceren, en kunnen genieten van schone rivieren en oevers.”

vrijwilligers-struinen-oevers-af-op-zoek-naar-zwerfafval
Staatsbosbeheer is enorm trots op de ruim 200 vrijwilligers die zaterdag 9 maart 2024 meehielpen met de grootschalige opruimactie.

Zo’n 40 kuub afval uit het natuurgebied verwijderd
Vanuit verschillende startlocaties in Dordrecht, Werkendam en Drimmelen werd afval geruimd. Meerdere ondernemers en particulieren hielpen daarbij. “We zijn blij dat er vanuit de regio zoveel betrokkenheid is. Om bij de opruimlocaties te komen, werden door verschillende partijen boten geleverd. Ook IVN Dordrecht, KNNV, VVHB, de Watersportvereniging (WSV) Biesbosch uit Drimmelen, Sportvisserij Zuidwest Nederland en de Wildbeheereenheid (WBE) Biesbosch werkten mee aan de actie en er waren dit jaar zelfs kano- en subgroepen die in de kreken afval weg haalden. In totaal ruimden we zo’n 40 kuub afval op. Alle vrijwilligers hartelijk dank voor de betrokken inzet. Zonder jullie hadden we dit niet kunnen bereiken”, verklaren de boswachters van Staatsbosbeheer.

De hoeveelheid afval die nu uit de Biesbosch werd verwijderd, is groot. “Zeker als we de kleinere acties van onze opruimhelden die voorafgaand aan 9 maart al verschillende keren het gebied introkken, meerekenen. Met die acties erbij overschrijden we de 40 kuub zelfs ruimschoots. Dit is wel een beetje een recordhoeveelheid! Of we daar trots op zijn? We zijn vooral trots op de samenwerking met alle vrijwilligers, ondernemers, organisaties en partners. Maar zo’n grote hoeveelheid afval in een natuurgebied is natuurlijk niet iets om trots op te kunnen zijn. Het is jammer dat het in deze tijd nog nodig is om afval veroorzaakt door menselijk toedoen op te ruimen. Inmiddels moeten we toch allemaal wel weten dat afval niet in de natuur thuis hoort.”

opruimactie-zwerfafval-oevers-amer
In totaal werd zo’n 40 kuub afval langs de oevers van de rivieren en uit de Biesbosch weggehaald.

Succesvolle campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ met drie jaar verlengd
Om de afvalproblematiek in de Biesbosch aan te pakken en recreanten meer bewust te maken van de gevolgen van afval in de natuur, heeft Staatsbosbeheer in de afgelopen drie jaar in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat, de Provincie Noord-Brabant, IVN, Waterschap Rivierenland, de gemeenten Altena, Dordrecht, Drimmelen samengewerkt aan de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’. Ook de gemeente Geertruidenberg en de Provincie Zuid-Holland raakten enthousiast van de acties en haakten vorig jaar bij het project aan. “We hebben gezien dat de campagne in de Biesbosch heeft geleid tot een schonere natuur en hebben het gevoel dat bezoekers zich ook meer bewust zijn van de gevolgen. We zijn erg blij met dit resultaat maar acties blijven noodzakelijk. De campagne is daarom begin 2024 omgezet naar een structurele aanpak. In ieder geval voor de periode 2024 tot en met 2026”, aldus de boswachters van Staatsbosbeheer in de Biesbosch.

Naast de opruimacties zijn er verschillende borden in de natuur geplaatst, worden afvalzakjes uitgedeeld, zijn er – op drukbezochte plekken – extra afvalbakken geplaatst en staat er een afvalcontainer in het natuurgebied. Ook ondernemers en organisaties zoals het Biesboschcentrum Dordrecht, Biesbosch MuseumEiland Werkendam, Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw, Fluistertours, Jan Reuser en Den Hertog Kantonniers B.V. leveren een bijdrage onder andere door locaties en middelen beschikbaar te stellen en door het als gastheer uitdelen van afvaltasjes, schepnetjes en bingokaarten aan bezoekers. De meest recente ontwikkeling is het opzetten van een vast vrijwilligersteam, deze opruimhelden gaan maandelijks de natuur in om vuil op te ruimen.

logo-samen-houden-we-de-biesbosch-schoon
Goed nieuws: de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon!’ is met drie jaar verlengd.

Deze schoonmaakactie gemist?
De volgende grote opruimactie in de Biesbosch staat gepland voor zaterdag 21 september tijdens World Cleanup Day. Aanmelden voor deze actie kan vanaf deze zomer via de website van Staatsbosbeheer: www.staatsbosbeheer.nl/biesbosch-schoon

opruimactie-zwerfafval-NP-De-Biesbosch
De volgende grote opruimactie in de Biesbosch staat gepland voor zaterdag 21 september tijdens World Cleanup Day.
reageren

geef een reactie

  • Sjef
    11 maart 2024 om 15:49

    Ik zou het ook wel leuk vinden om eens mee te ruimen ben in de Biesbosch geboren dus is voor mij tuin schoon maken

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog