www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Webcam bij nest visarenden in de Biesbosch staat weer aan!

19 maart 2022 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

foto: Niels Andeweg

De webcam bij het nest van de visarenden in de Biesbosch is weer aangezet. Boswachter Harm Blom verwacht de visarenden hier elk moment terug na hun overwintering in Afrika. Het was even spannend of het nest de stormen zou doorstaan, maar het is grotendeels heel gebleven. Nu de camera draait, kunnen we via de website Beleefdelente.nl van Vogelbescherming weer live uitkijken naar de terugkomst van de roofvogels op het nest en hun dagelijks leven in het broedseizoen volgen.

Beleefdelente.nl

Staatsbosbeheer heeft vorig jaar een webcam bij het nest geplaatst en de beelden gedeeld via Beleefdelente.nl van Vogelbescherming. En met succes: het koppel met drie jongen werd massaal gevolgd. Visarenden broeden sinds 2016 in Nederland. Het enige gebied waar ze broeden is de Biesbosch; hier zaten vorig jaar maar liefst vijf broedpaartjes.

Boswachter Harm Blom van Staatsbosbeheer is trots: ‘Dat je in Nederland kan genieten van visarenden is al uniek, maar dat je vanuit je huiskamer kunt meekijken in het nest is natuurlijk geweldig. Voor jong en oud wordt op deze manier een bijzondere inkijk gegeven in het dagelijkse leven van deze arendsoort.” Via de livestream is er direct zicht op het nest en elke week worden en blogs en clips geplaatst op beleefdelente.nl. Op de site van de Vogelbescherming zijn nog meer vogels te volgen. In de eerste clip laten we zien wat er allemaal bij komt kijken om de webcam weer aan te zetten!

 

Broedsucces in de Biesbosch

De visarend (Pandion haliaetus) is een prachtige roofvogel, heeft een vleugelwijdte van maximaal 175 cm en herken je aan de lichte onderzijde en donkere bovendelen. Ze ‘bidden’ met zware vleugelslagen en duiken vanaf grote hoogte met vooruitgestoken poten in het water om vis te vangen. Visarenden zijn trekvogels en overwinteren in (tropisch) Afrika. In het voorjaar komen ze terug om te broeden. Sinds 2016 broedt de soort in de Biesbosch en inmiddels broeden er vijf paartjes in het gebied. In 2021 vlogen er acht jongen uit. Drie kwamen uit het nest bij de webcam.

De Webcam

De webcam staat bij het nest in het broedgebied waar het allemaal begon. Hier broedt al vanaf het begin een Duits mannetje met een zwarte kleurring met inscriptie TG7 om zijn poten. Hij is geringd als nestjong in 2012 op een nest in een hoogspanningsmast nabij Rogatz in de Duitse Deelstaat Saksen Anholt langs de Elbe. Dat is zo’n 550 kilometer van de Brabantse Biesbosch vandaan. De herkomst van het vrouwtje is onbekend. het mannetje heeft inmiddels al 14 jongen grootgebracht en we zijn benieuwd of hij ook dit jaar weer terugkeert uit Afrika.

Het broedgebied van de visarend in de Biesbosch. Foto: Roel Diepstraten

Meer informatie

Boswachter Harm Blom deelt wekelijks het laatste nieuws over de visarenden en zijn werk in de Biesbosch via Instagram van Harm Blom en Facebook Staatsbosbeheer Biesbosch De webcambeelden van het visarendnest zijn te volgen via Beleefdelente.nl/visarend.

Het webcamproject is mede mogelijk gemaakt door Ecoresult B.V. via Buitenfonds.nl

reageren

geef een reactie

  • Ria vd Laars
    24 maart 2022 om 13:00

    Net de visarend gezien boven de Sliedrechtse Biesbosch.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog