www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Logboek van een landschap

5 mei 2016 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PlhifJfpBkw]Agnes van Noorloos kende ik alleen als de fotograaf van de Wassende Maan, het inmiddels beroemde landkunstwerk van Paul de Kort in de Brabantse Biesbosch. Het zijn de vele tientallen opnames van Agnes die, achter elkaar geplakt, het schitterende filmpje opleveren van de iconische De Kort.
Het was geen verrassing toen ik er achter kwam dat Van Noorloos een enorm archief heeft aan documentaire fotografie. Bijna haar hele leven woonde ze in of aan de rand van de Noorwaard. Dat is het gebied waar landbouwpolder moest wijken voor ‘natte polder’ en natuurgebied. De Nieuwe Merwede mag bij hoog water het gebied innemen, zo wordt stuwing stroomopwaarts voorkomen en blijft het in Gorinchem droog. Sommige van de oud-Noordwaarders wonen nu op speciaal aangelegde terpen in wat de Nieuwe Noorwaard heet.
Die totale herinrichting van het landschap viel samen met een heftige periode in het leven van Van Noorloos. Het bij elkaar komen van verschillende lijnen levert werk op dat niet alleen mooi is om te zien maar dat ook een verhaal vertelt dat binnenkomt. Van Noorloos woonde een tijd in de stad -ze deed kunstacademie in Breda. Ze wilde misschien wel weg uit de stad, terug naar het landschap dat ze kende. Waar ze wist dat de natuur, alhoewel soms behoorlijk ruw, ook koestert. Toen ze hoorde dat haar vertrouwde landschap op de schop ging, moest ze daar eenvoudig bij zijn.
Haar reactie op die transitie was: vastleggen wat er is en hoe het verandert. Te beginnen in haar eigen achtertuin aan de Bandijk waar ze de fruitbomen fotografeerde en de opnamen afdrukte op oud barietpapier. Die drager geeft een bijzondere diepte aan de beelden. De bomen moesten gerooid worden. Haar fotoverzameling is een liefdesverklaring, al met nostalgie omgeven op het moment dat die het licht zag.Agnes van NoorloosWanneer Van Noorloos haar tuin verlaat en door de grote Noordwaard trekt -waar ze door de tijd heen grandioze platen schiet van een populierenrij -ontmoet ze haar grote liefde. Tuin en wereld, liefde en angst, mens en natuur. Genoeg voor een leven lang kunst.
Van Noorloos ondertekent haar post met ‘jager & verzamelaar’. Die woorden geven goed weer wat Agnes ook is, naast fotograaf. Ze legde enorme collecties aan van gevonden voorwerpen. Gewoon struinen door het land en herinneringen meenemen. Een stom badkamertegeltje staat voor de hele boerderij die verdwenen is, en voor de mensen die er woonden.
Van Noorloos is uitgenodigd om een tentoonstelling te maken voor het Biesbosch MuseumEiland. Dat betekent selecteren uit nog veel meer dan ik hier even kan aanstippen. Vooralsnog is er een werktitel: Alles van Agnes.

reageren

geef een reactie

  • Mieke Prinse
    5 mei 2016 om 12:34

    Hi Marcel,

    Ik was gisteren bij Agnes op bezoek, wat leuk om dit nu te lezen!

    Groet, Mieke

    Prinse Office kunst en letteren | onderzoek en uitvoering

    mieke@prinseoffice.nl | +31 6 41886600

  • Mieke Prinse
    5 mei 2016 om 12:34

    Hi Marcel,

    Ik was gisteren bij Agnes op bezoek, wat leuk om dit nu te lezen!

    Groet, Mieke

    Prinse Office kunst en letteren | onderzoek en uitvoering

    mieke@prinseoffice.nl | +31 6 41886600

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog