www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Een ruigpootbuizerd? Hoe zie je dat nou?

7 maart 2012 Albert Broekman in Drenthe

‘Hoe zie je nu het verschil met een gewone buizerd?’ Hij hoort thuis in de rubriek ‘veelgestelde vragen’ als het over de ruigpootbuizerd gaat. Het is ook niet meteen heel simpel, al zullen ervaren vogelaars  zeggen: ‘Dat zie je toch zo.’ Daar zit de meteen crux. Als je dagelijks of wekelijks een ruigpootbuizerd tegenkomt, ontwikkel je een referentiebeeld waar het plaatje van een ruigpootbuizerd precies in past.

Dit wordt in vogelaarsjargon de jizz genoemd. Maar vraag diezelfde vogelaar om even de onderscheidende kenmerken op te noemen, dan moet hij of zij waarschijnlijk ook even nadenken. Wat in mijn ogen in eerste instantie het meest opvalt is de manier van vliegen. De ruigpootbuizerd heeft in verhouding iets langere en slankere vleugels. Zijn vleugelslag lijkt daardoor wat lomer en dieper dan de wat nerveuze en houterige beweging van een buizerd. Ook lijkt de ruigpootbuizerd het zogenaamde bidden, het stilstaan in de lucht, wat gemakkelijker af te gaan dan zijn ‘gewone’ broer. Kijk, dat is nog eens bruikbare informatie!

Eerlijk is eerlijk. Het wordt pas echt gemakkelijk als je de vogel goed in de kijker krijgt en enige ‘kleur’ ziet. De ruigpootbuizerd heeft om te beginnen een witte staart met een scherpe zwarte eindband. De buik van de vrouwtjes is vaak donker en die steekt dan nogal af bij de relatief lichte kop. Dan zijn er nog de sterk contrasterende polsvlekken; twee zwarte cirkels op de onderkant van de vleugels. Maar vergis u niet, er zijn ook ‘gewone’ buizerds die verdacht veel op ruigpootbuizerds lijken. En let ook op de bevederde poten, waarom zou hij  anders ruigpootbuizerd heten?

Hallo, bent u daar nog?

Tja, misschien zit er niet veel anders op dan geregeld af te reizen naar gebieden waar zich geregeld ruigpootbuizerds ophouden zoals De Onlanden, het Lauwersmeergebied of het Fochteloerveen. En dan is het een kwestie van heel hard aan je Jizz-skills werken. Of je regelt gewoon een ervaren vogelaar of boswachter die je er eentje aanwijst. Dat kan natuurlijk ook.

Zittende ruigpootbuizerd. Op deze foto is de donkere buik goed te zien.
Op deze foto zijn de polsvlekken en het sterke contrast tussen de buik en borst goed te zien. De roodbruine zweem op de ondervleugels kan duiden op een jonge vogel.
reageren

geef een reactie

 • J.W. Tjeenk Willink
  2 maart 2013 om 16:04

  het kan zijn dat uw text al enkele jaren oud is, in elk geval zie ik ’s winters dagelijks vele ruigpootbuizerds zitten op paaltjes naast onze autosnelwegen. Met uw “iets eleganter” ben ikm het stellig eens. Tenslotte een vraag: kun je niet gewoon stellen dat een gewone buizerd bruin is en geen itst de ruigpootbuizerd,witte voorkant en soms zelfs witte veertjes verspreid over z’n hele lichaam lijkt te hebben. Jurrian TW j.tjeenkwillink@chello.nl

  • Aaldrik Pot
   21 maart 2013 om 16:18

   Geachte heer Tjeenk Willink, het is altijd gevaarlijk om iemands waarnemingen te betwisten, maar de ruigpootbuizerd is een schaarse vogel in Nederland en de kans dat je hem op een paal langs de snelweg ziet is niet heel groot. Wat u meestal ziet is de ‘gewone’ buizerd die een buitengewoon gevarieerd verenkleed heeft. Je hebt bijna chocoladebruine buizerds en buizerds die veel wit in het verenkleed hebben. In mijn onderzoeksgebied (boswachterij Veenhuizen) volg ik al enige jaren in tussen de 10 en 20 nesten van de buizerd. Het verenkleed van die vogels is ook zeer gevarieerd. De ruigpootbuizerd komt alleen in de winter in Nederland voor.

   Met vriendelijke groet,

   Aaldrik Pot

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog