www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Het ‘onbegrijpelijke’ varenparadijs van Veenhuizen

19 augustus 2014 Albert Broekman in Drenthe
Het sporenpatroon op de onderzijde van het blad van stippelvaren.
Het sporenpatroon op de onderzijde van het blad van stippelvaren.

Door Roelof Blaauw

Al enkele tientallen jaren is bekend dat er in de bossen rond Veenhuizen relatief veel varens voorkomen waaronder enkele schaarse- en zeldzame soorten. Bovendien zijn er in de loop der jaren nog wat nieuwe soorten bij gevonden. De laatste aanwinst betreft de geschubde mannetjesvaren. In 2011 en 2013 heeft Robert Pater (stagiaire bij Staatsbosbeheer) de schaarse en zeldzame soorten varens nog eens nagelopen, geteld en op kaart gezet. Ook heeft hij veel nieuwe locaties gevonden o.a. van de stippelvaren en de al genoemde geschubde mannetjesvaren. Van een andere zeldzame soort, de smalle beukvaren, is door mensen van de plantenwerkgroep IVN Roden in 2013 zelfs nog een nieuwe locatie gevonden.

De laatste weken is alle informatie van de varens nog eens nagelopen en de situatie in het veld bekeken om uiteindelijk een rapport over varens in Veenhuizen te kunnen maken. Behalve nog wat nieuwe bijzondere zaken werd ik vooral aangenaam verrast door de vele vitale exemplaren van de diverse soorten varens: prachtige fotogenieke koningsvarens, glimmend groene stippelvarens, markante smalle beukvarens, en grote vitale exemplaren van het zogenaamde dubbelloof.

Al genoemde soorten varens  zijn goed te bekijken in de sloottaluds, bermen en bosranden langs het fietspad door het bos van Veenhuizen (ten zuiden van het Veenhuizerkanaal – ingang bij werkschuur Staatsbosbeheer op de hoek). Bij aanvang van het bos staat een informatiepaneel met afbeeldingen van alle aanwezige soorten varens. Het meest bijzondere is misschien nog wel dat we niet precies weten waarom de omgeving van Veenhuizen zo geschikt is voor de varens…

Smalle beukvaren AP20110810-023

reageren

geef een reactie

 • natuurrijkroden
  20 augustus 2014 om 07:12
 • groninganus
  19 augustus 2014 om 16:07

  Bij Havelte had je vroeger ook zo’n plek.

 • Rare ferns in Dutch Drenthe province | Dear Kitty. Some blog
  19 augustus 2014 om 10:13

  […] Roelof Blaauw reports that many ferns grow in the forests around Veenhuizen village in Drenthe province in the […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog