www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Geiten- en bokkensprongen, tekens van de lente!

11 maart 2015 Albert Broekman in Drenthe

HART VAN DRENTHE – Hoewel ik er afgelopen weekend tijdens mijn surveillance niet naar op zoek was, viel het mij op dat ik op veel plekken in het Drentse landschap groepen reeën zag lopen.

sprong reeën
een sprong reeën

Eigenlijk keek ik een beetje uit naar een ander dier, dat de ree op zijn menu heeft staan, maar dat is een ander verhaal. Zo’n groep reeën heet een ‘sprong’. Een sprong reeën kan variëren van vijf tot wel twintig exemplaren. Het grootste deel bestaat uit vrouwen, de reegeiten, daarnaast enkele volwassen reebokken en vaak wat jongere bokjes/geitjes.

Al scharrelend over de akkers proberen ze aan hun kostje te komen. Vaak blijft er van de geoogste akkergewassen nog wat achter op het land. Het malse jonge gras is nog niet beschikbaar. Het zal niet zo lang meer duren tot de groep uiteen valt. De reegeiten trekken zich dan terug in het bos om hun kalfjes op de wereld te zetten. Dan zijn reeën over het algemeen iets minder makkelijk te vinden. Wil je dus een keertje reeën kijken zonder veel moeite te hoeven doen, doe het dan nu. Ook als je onderweg bent met auto of trein zie je vaak groepen reeën langs bos- of slootranden lopen. In het filmpje zie je een groep reeën die bij Gasteren liep.

Boswachter Evert Thomas

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog