www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Licht uit, spot aan.. op de das!

30 maart 2015 Aaldrik Pot in Drenthe

Na webcams bij de vos, bever, zeearend en oehoe zet Staatsbosbeheer dit voorjaar de camera’s aan bij een nieuw dier: de das. Vanaf vandaag is via de website www.volgdedas.nl een dassenfamilie in onze provincie te volgen. Zo willen wij in het Jaar van de Das vieren dat het goed gaat met de das in Nederland en iedereen kennis laten maken met dit fascinerende dier.

Volwassen das verlaat burcht om op voedseltocht te gaan.
Volwassen das verlaat burcht om op voedseltocht te gaan

Nadat de das bijna was verdwenen, gaat het nu weer goed met de das in Nederland, en gelukkig ook in Drenthe. Dat vieren we in 2015 met het Jaar van de Das. Om er voor te zorgen dat het goed blíjft gaan, is het belangrijk dat mensen de das beter leren kennen. Daarom hopen we met Volg de Das op veel positieve aandacht voor deze goedmoedige lobbes.

‘Kasteelheer’
Dassen zijn erg schuw en vooral ‘s avonds en ’s nachts actief. Daardoor is dit boeiende dier nog niet zo bekend bij mensen. De das wordt door kenners wel omschreven als een ‘kasteelheer’. Een hechte familie woont generaties lang in eenzelfde burcht, die ze regelmatig schoonmaken. Bovendien zijn ze heel sociaal, je ziet een das zelden alleen. Het zijn prachtige en intrigerende wezens. Het idee dat zich onder de grond van alles afspeelt, fascineert ons enorm.

De dassenburcht
Er zijn twee buitencamera’s geplaats bij de ingang van een natuurlijke dassenburcht hier in Drenthe. De dassenfamilie die we hier gaan volgen, maakt deel uit van een populatie die al meer dan tien jaar wordt onderzocht. Deze familie staat erom bekend dat ze zich redelijk vroeg op de avond buiten laten zien. We hopen dan ook op gave nacht- en dagbeelden van dassen. Kun je niet wachten; kijk hier dan het introfilmpje.

Uiteraard besteedt ook het tv-programma ROEG! aandacht aan de dassencam: check RTV Drenthe, zaterdagavond 4 april om 18.36 uur.

Boswachters Pauline Arends en Aaldrik Pot

PS: Op de website http://www.volgdedas.nl zijn de live webcambeelden te zien. Via het logboek houden wij, boswachters Pauline Arends en Aaldrik Pot, en onze collega’s van het redactieteam van Staatsbosbeheer je op de hoogte van het laatste nieuws. Je vindt er ook filmpjes, foto’s en allerlei informatie over de das.

Meer informatie over het Jaar van de Das vind je op de website van de Zoogdiervereniging.

reageren

geef een reactie

  • Lael Ruyes
    22 juli 2015 om 21:52

    You need to use it to make all internet calls.

  • Badger webcam in the Netherlands | Dear Kitty. Some blog
    30 maart 2015 om 17:38
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog