www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Russen in het Bargerveen?

29 april 2015 Albert Broekman in Drenthe

BARGERVEEN – Op 29 juli 2010 braken er turfbranden uit in de Oblast Nizjni Novgorod, Oblast Voronezj, Oblast Moskou, Oblast Rjazan in Centraal- en West-Rusland. De branden verspreidden zich snel door de erge droogte. Op 31 juli maakte generaal Sergej Sjojgoe melding van branden in 17 deelgebieden van Rusland. Volgens hem verspreidden de branden in Oblast Nizjni Novgorod zich met een snelheid van 100 meter per minuut. Op 1 augustus 2010 besloegen de branden al een gebied van 1.140 vierkante kilometer. Een dag later werd melding gemaakt van 7.000 branden in een gebied van 5.000 vierkante kilometer. Tevens werd gemeld dat de branden al aan 34 mensen het leven hadden gekost. De dichte rook trok naar Moskou, wat tot stankoverlast en verminderd zicht op de weg leidde (bron Wikipedia).

Russische delegatie
De Russische delegatie, met rechts boswachters Piet Ursum en Jans de Vries (in rolstoel)

Over naar het Drenthe van nu. Op 16 april bracht een delegatie uit Rusland, op uitnodiging van Ab Grootjans van de RUG, een werkbezoek aan Drenthe. Naast een bezoek aan de beekdalen in Nationaal Park Drentsche Aa, waren ze zeer geinteresseerd in het beheer van het Bargerveen. Deze Russen beheren namelijk een veengebied van ca 50.000 hectare in de omgeving van Moskou. Als gevolg van de branden die regelmatig problemen veroorzaken in die omgeving hebben de autoriteiten deze mannen opdracht gegeven de gebieden weer te vernatten om branden te voorkomen. Naast hoogveen hebben deze beheerders nu ook beekdalen onder hun hoede. Ze wilden van mij en van beheerder Piet alles weten over vernatting van het Bargerveen. Ondanks de grote taal- en cultuurverschillen begrepen we elkaar als natuurbeheerders best goed. Wie weet zie je dus in de toekomst bij een bezoek aan Rusland veengebieden die een beetje lijken op Zuidoost-Drenthe!

boswachter Jans de Vries

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog