www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Mieren versus libel: game, set,..

16 juni 2015 Boswachter Pauline Arends in Drenthe

BARGERVEEN – Onderstaand filmpje kreeg ik toegezonden van collega-boswachter Erik Bloeming uit het Bargerveen. Als zogenaamde ‘mierenfluisteraar’ (zo ben ik ooit eens genoemd door collega Harry), dacht Erik dat dit wel een interessant filmpje voor mij zou zijn. Ik was natuurlijk direct enthousiast, wat een prachtig fragment!

We zien een net tot imago uitgeslopen viervlek-libel die, al krijsend, door vele mieren letterlijk in stukjes wordt gesneden. Wist je dat een enkele kolonie bosmieren elk jaar 6,1 miljoen insecten en andere geleedpotigen buitmaakt? En stel je eens voor als er geen mieren zouden zijn? Dan zaten we we tot onze oren in een dikke insektenlaag, hypothetisch natuurlijk.

een grote mierenhoop
een grote mierenhoop

Ik snap daarom niet waarom er zoveel mierenlokdoosjes en andere verdelgingsmiddelen in de schappen staan. Oke, het is natuurlijk lastig als ze met grote getale in je huis rondlopen en het zand onder de tegels naar boven halen, wat de tegels doet verzakken. Voor het eerste probleem is echter geen verdelgingsmiddel nodig; zorg er gewoon voor dat er geen voedselkruimels in huis te vinden zijn. Daar komen ze namelijk op af. En wat betreft het tweede, het is natuurlijk ook mogelijk het nest te verplaatsen naar een voor ons minder hinderlijke plek.

Mieren zijn uitstekende insectenopruimers, laat ze daarin vooral hun gang gaan. Het is toch raar dat we met gif moeten strooien om allerlei plaaginsekten te lijf te gaan, terwijl we een natuurlijke bestrijder hebben? En denk ook eens aan de vele andere nuttige functies die mieren vervullen: zaden verspreiden, zorgdragen voor rupsen van vlinders, als stapelvoedsel dienen voor vele vogels en zoogdieren, de bodem vruchtbaar maken.

Voor de libel is het sneu, die kan zich niet meer voortplanten. Maar ook deze libel was in zijn vorige leven echt geen lieverdje. Als larve heeft hij onder water menig leuk ander waterdiertje opgegeten. In de natuur geldt het recht van de sterkste en is het eten of gegeten worden. Mijn bewondering voor deze efficiënte en uiterst zorgvuldige met elkaar levende gemeenschap is groot.

boswachter Pauline Arends

reageren

geef een reactie

  • Ants attack dragonfly, video | Dear Kitty. Some blog
    17 juni 2015 om 00:07

    […] Warden Erik Bloeming of the Bargerveen nature reserve in Drenthe province in the Netherlands made this video. See also here. […]

  • Marianne Tuijt van de Koppel
    16 juni 2015 om 23:00

    Ik heb de daders goed gezien en zal bellen als ik ze tegenkom. Wat een hooligans is dat volkje. ? mooi maar ook keihard die natuur.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog