www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Mysteryshoppers en vandalen

18 december 2015 Albert Broekman in Drenthe
Het Wasgeel franjekelkje in Strubben Kniphorstbosch
Het Wasgeel franjekelkje in Strubben Kniphorstbosch

ANLOO – Je kent de verhalen wel; doodgewone mensen die inkopen doen in een winkel en later melden dat de bediening ongastvrij was óf eters in een restaurant die later op internet hun waardering geven aan die eetgelegenheid. Zó wordt onze samenleving op allerlei gebieden gecontroleerd en geïnventariseerd. Ook de boswachter krijgt met “mysteryshoppers” te maken.

Als boswachter kun je natuurlijk niet van álles wat je in de natuur tegenkomt verstand hebben! Daarom is het maar goed dat er, zonder dat ik het weet, geregeld kenners in de Drentsche Aa rondlopen die verstand hebben van mossen, vogels, fotografie, communicatie, zoetwatervissen, paddenstoelen, vleermuizen, wolven of noem maar op… Vorige week kreeg ik een mail van Kees Boele (van z’n bedrijf Natuurpresentaties), die wél (bijna) overal verstand van heeft, met de mededeling dat er een nieuwe paddenstoel gevonden was in het Strubben Kniphorstbosch tussen Schipborg en Anloo.

Nader onderzoek op kantoor in Oudemolen
Nader onderzoek op kantoor in Oudemolen

Kees was met een paar paddenstoelenkenners, die er nóg meer van weten dan Kees, als een soort ‘mysteryshopper’ op zoek naar nieuwigheden in dat gebied. Ze zochten overal; op de grond, op levende boomstammen, op dode boomstammen, onder de bladeren, onder stronken maar ook op paaltjes die we in de grond hebben geslagen en dienstdoen als hek! Op die laatste vonden ze hem; de Neodasyscypha cerina of te wel in begrijpelijk Nederlands: het Wasgeel franjekelkje. Zie http://www.verspreidingsatlas.nl/0589400 Ik was gelijk enthousiast en wilde de bijzondere paddenstoel direct gaan bekijken. “Hohoho” zei Kees, langzaam en met zware stem, “het is een mooie vondst maar hij is moeilijk zichtbaar, neem wel een loep mee!”

En dáár zag ik hem, de ‘vandaal’, niet groter dan 1 mm, met 10-tallen bij elkaar op het hek dat we vijf jaar geleden plaatsten om de schapen binnen te houden, dáár zag ik ‘m! Hij deed z’n best om het hekje toch langzaam ‘terug te geven aan de natuur’ (zeg maar: slopen). Een leuke aanwinst! Nu maar hopen dat het Wasgeel franjekelkje zich kan handhaven in het gebied. Ik denk dat dát wel gaat lukken!

Boswachter Kees van Son

reageren

geef een reactie

  • Rare Dutch mushrooms, good news, but still vulnerable | Dear Kitty. Some blog
    18 december 2015 om 16:31

    […] Rare mushrooms found in Dutch Drenthe province: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog