www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Zweetdruppels en kippenvel in februari

11 februari 2016 Albert Broekman in Drenthe

ELP – Begin februari ben je, normaal gesproken, niet echt bezig met het voorjaar. Oké, de kruisbekken zijn altijd vroeg actief en de dassen beginnen hun kraamhol in orde te maken, maar verder is er meestal nog niet veel te beleven buiten. Hoe anders is het nu. Overal zingen vogels rond het huis en in het bos. Sneeuwklokjes, krokussen, sleedoorn en gele kornoelje staan volop in bloei.

gele kornoelje
gele kornoelje
sneeuwklokje
sneeuwklokje

Eigenlijk was het voor de kerst al uitzonderlijk zacht en leek de winter overgeslagen te gaan worden. Ik had de familie op bezoek met kerst. Omdat er binnen niet voldoende slaapruimte was hebben enkele familieleden buiten in tentjes geslapen. Dat bleek prima te gaan, ze sliepen een gat in de dag. Echte winterkampeerders zeggen natuurlijk: “niks bijzonders”.

De afgelopen weken heeft het aanhoudend geregend. Delen van het bos hier in het Hart van Drenthe en de omliggende graslanden zijn in moeras veranderd. Het levert wel spectaculaire natte plaatjes op. Wandelaars moeten daar rekening mee houden. Laarzen zijn geen luxe!

Als ik nu de houtkachel stook, moet ik opletten dat het schuifje niet te ver open staat, anders staat het zweet me op de rug. Toch is de winter nog niet helemaal gezien. De Elfstedentocht is ook wel eens gereden eind februari. Gaat er dan niet veel kapot in de natuur? Er zal vast het één en ander bevriezen, maar de natuur heeft veel veerkracht. Komen er meer muggen dit jaar? Dat valt te betwijfelen. Ik woon midden in het Hart van Drenthe. Water voor het huis en water achter het huis. 2016 wordt het jaar van de waarheid. Word ik opgevreten, dan kan er een kern van waarheid zitten in bovenstaande bewering. Zo niet, dan hebben we het er nooit meer over.

Boswachter Evert Thomas

PS: Ook op RTV Drenthe aandacht voor de ‘nattigheid’ in de natuur (en de goede waterberging!)

reageren

geef een reactie

 • Novelle
  25 februari 2016 om 13:38
  • Staatsbosbeheer
   25 februari 2016 om 13:57

   dankjewel!

 • Many flowers in mild Dutch winter | Dear Kitty. Some blog
  11 februari 2016 om 19:07

  […] Mild winter in Dutch Drenthe: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog