www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Feest in het Hart!

14 maart 2016 Staatsbosbeheer in Drenthe

ELP – Aanstaande woensdag vieren we het feest van de jonge bomen. Ieder jaar weer iets om naar uit te kijken vind ik. Deze keer is de gemeente Midden-Drenthe accentgemeente voor de provincie Drenthe; dat betekent een beetje extra aandacht voor ‘mijn gebied’ Hart van Drenthe! Leerlingen van basisscholen De Lindelaar en De Wegwijzer uit Westerbork gaan samen met Gedeputeerde Jumelet en wethouder Bent bomen en struiken planten in een nieuw natuurgebied van Staatsbosbeheer bij Elp.
Wethouder Bent slaat de spijker op zijn kop: “De Boomfeestdag is een goed moment om kinderen bewust stil te laten staan bij het belang van bomen en bossen. Ze zijn erg belangrijk voor het leven op aarde maar we zijn ons daar niet altijd van bewust.” Naast mijn organisatie en de gemeente doen in Elp ook IVN en Landschapsbeheer Drenthe mee.

Zouden de boompjes die woensdag geplant worden ooit zo groot worden?
Zouden de boompjes die woensdag geplant worden ooit zo groot worden?

De landelijke organisatie van de Boomfeestdag heeft dit jaar ‘Bomen en Bossen’ gekozen als thema. Vandaag, maandag 14 maart, maakte het Dagblad van het Noorden daarom een mooie ‘In beeld’ pagina over dit thema.

Meer dan 90 jaar geleden
Het gezamenlijk planten van bomen aan het begin van de lente is eigenlijk al een oude traditie; vooral in onze provincie. Wist je wel dat de eerste Boomfeestdag ooit, meer dan 90 jaar geleden, in Gieten is gehouden? Onze voormalige Staatsbosbeheer-directeur Van Dissel had in de Verenigde Staten kennis gemaakt met het fenomeen Boomplantdag voor en door kinderen. Hij voerde dit ook in Nederland in met als titel Nationale Boomplantdag. Op 6 april 1925 werden de eerste boompjes bij Gieten door kinderen geplant.

Op 6 april 1925 was de eerste Boomfeestdag in Gieten!
Op 6 april 1925 was de eerste Boomfeestdag in Gieten!

Overigens worden op woensdag 16 maart op veel meer plekken in Drenthe en Nederland boompjes geplant; bijvoorbeeld in Diever waar we met de Roosjenschool aan de slag gaan. Grote kans dat je woensdagmiddag schoolkinderen met vuile handen gaat tegenkomen in de provincie 😉

Boswachter Evert Thomas

reageren

geef een reactie

 • blogdrenthe
  17 maart 2016 om 18:57

  Hoe kan ik anders dan het met je eens te zijn. Dank voor jouw reactie. Evert Thomas

 • harry waterbase
  15 maart 2016 om 09:31

  Eigenlijk moet op bomendag meer vertelt worden over de boom als onderdeel van het ecosysteem.

  • Staatsbosbeheer
   16 maart 2016 om 11:54

   Thema van dit jaar is het belang van bomen in bossen, zowel in stadsbossen als in bossen in het landschap.
   De Nederlandse bossen zijn grotendeels vanaf de 19e eeuw door Staatsbosbeheer aangelegd voor de productie van hout voor de mijnbouw en om zandgronden vast te leggen. Ons land was namelijk in de eeuwen daarvoor volledig ontbost. In de loop van de tijd heeft Staatsbosbeheer andere en nieuwe taken erbij gekregen. Anno nu maken we het vooral mogelijk dat huidige en toekomstige generaties van onze natuur kunnen genieten.
   Bomen maken bossen en bossen zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Ze zijn een oase van rust in ons drukke bestaan: je kunt er heerlijk in wandelen, je gedachten verzetten én genieten van bomen, struiken, kruiden en dieren. Ze zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit. Maar bossen zijn meer dan dat: ze werken ook als spons na veel regenval en gaan overstromingen en erosie tegen doordat ze met de wortels de grond vasthouden. Bovendien zijn ze een belangrijke luchtzuiveraar: het bos neemt CO2 op en produceert zuurstof.
   Boswachter Evert

  • harry waterbase
   16 maart 2016 om 14:21

   Dit jaar word ik 60. En mijn hele leven was ik gek van bomen. Daarom ben ik MTuS richting A & O en de MBCS richting cultuurtechniek Met alle groene vakken gaan doen. Op 52 jarige leeftijd zag ik de puzzelstukjes op hun plaats vallen. Het gaat niet alleen om de bomen maar om het ecosysteem. Elke plant en dier heeft zo zijn eigen plaats in het ecosysteem en allemaal zijn ze belangrijk. Hans Bol van Staatsbosbeheer is dat met mij eens.

 • Egbert Meyers
  14 maart 2016 om 19:07

  Prachtige foto, Evert! Mooi ook vanwege de ‘flinten’ die uit de ontginning kwamen.

  • blogdrenthe
   17 maart 2016 om 18:59

   Ja Egbert, wie een archief heeft kan af en toe eens in de oude doos duiken. Drenthe en flinten zijn twee handen op een buik.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog