www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Vandaag de dag

6 april 2016 Albert Broekman in Drenthe

ANDEREN – Vandaag was het weer zo’n dag. Zo’n dag met een zonnig randje, op deze voor de rest druilerige lentedag! Werken met de ‘jongens van de landschapsploeg van Van Boeijen’ geeft altijd een hoop energie! “Mijn jongens”, zegt Marten, hun begeleider, altijd. Zijn jongens hebben allemaal een verstandelijke beperking. “Há die Kees” riepen ze bijna meteen in koor, toen ik aankwam. We gingen bomen en struiken planten die ze zelf de afgelopen 3 jaar hadden opgekweekt. En daarom hebben Marten en ik maar gelijk een feestelijk tintje aan gegeven; de “Van Boeijen-plantdag”, compleet met slingers en vlaggen.

"De jongens"
“De jongens”

Bij hun werklocatie in Anderen hebben ze drie jaar geleden enkele honderden jonge boompjes en stuiken geplant van autochtoon plantmateriaal uit Drenthe. Níks plantmateriaal afkomstig van grote kwekerijen in het buitenland! Autochtoon plantmateriaal is beter bestand tegen ziektes en plagen omdat ze altijd in ons klimaat gegroeid hebben en gewent zijn aan onze klimatologische omstandigheden. Het zaad is afkomstig van bomen en struiken waarvan bekend is dat ze hier al heel lang staan of van bomen die al honderden jaren oud zijn. Het klinkt misschien gek, maar tussen een eik afkomstig uit Drenthe of van oorsprong uit Italië zit wel degelijk verschil!

Nou, dát plantmateriaal hebben we vandaag geplant. Vooral besdragende soorten als Gelderse roos en kardinaalsmuts, maar ook een enkele eik en een paar lindes op houtwallen in de omgeving van Anderen. Ook al zo’n prachtig authentiek dorp in zo’n zelfde landschap, de Drentsche Aa.

Goh, wat is werken in Drenthe toch mooi ….Boeijen van2

Boswachter Kees van Son

reageren

geef een reactie

  • Kees
    9 april 2016 om 12:00

    Dank voor je reactie, Egbert.

  • Egbert Meyers
    6 april 2016 om 10:03

    Straatmakers worden wel eens gekscherend maar met respect en waardering ‘aardbolstoffeerders’ genoemd. Dat vind ik ook wel van toepassing op de Van Boeijen-Boys. Goed werk, jongs!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog