www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Wuivende kuifjes

2 juni 2016 Albert Broekman in Drenthe

ELP – Dat gevoel heb ik te vaak. Dat er een korte periode iets moois te beleven is in de natuur en dat het voorbij is voor je er erg in had. Bloeiende fruitbomen en meidoorn in april/mei, bermen vol met fluitenkruid, brem en lupine afgelopen maand, nestelende vogels in de vroege meiochtend, bloeiende heidevelden in augustus etc. Dat zou ook kunnen gebeuren met het veenpluis en wollegras. In het hele land, maar zeker in Drenthe, staan de veengebieden en vennen nu vol met miljoenen witte kuifjes die dansen in de wind. In combinatie met de duizenden kwakende kikkers is het een echte lentebelevenis.

veenpluis
veenpluis

Waar dan?
Deze pluizenvelden zijn NU in alle natte veengebieden in onze provincie te vinden, van het Bargerveen tot het Fochteloërveen, op het Dwingelderveld en in het Hart van Drenthe, in het bos bij Gees en ook in de vennetjes op de Hondsrug. Wie dit natuurfenomeen wandelend wil beleven kan bijvoorbeeld, zeer toepasselijk, de Veenpluisroute gaan lopen in het Hart van Drenthe tussen Elp en Grolloo. De folder staat op onze website (Staatsbosbeheer). Maar ook vele andere routes bieden dit witte spektakel.

wollegras
wollegras

Niet alles wat wit wuift, is trouwens veenpluis. Het kan ook wollegras zijn. Als ezelsbruggetje zeg ik altijd: ‘veenpluis is veelpluis en wollegras is pollegras’. Bij veenpluis zitten er dus meer pluizen aan een stengel en staan de stengels apart. Wollegras groeit als een pol en heeft aan elk stengeltje maar één pluis.

 

 

 

Of bekijk de uitleg in mijn filmpje.

Dus……mis de kuifjes niet; nog slechts een week of twee!

Boswachter Evert Thomas

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog