www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Succesvol jaar voor broedende kraanvogels

25 juli 2016 Boswachter Albert Henckel in Drenthe
een koppeltje kraanvogels in het Drents-Friese Wold. Foto: Albert Henckel

koppeltje kraanvogels in het Drents-Friese Wold. Foto: Albert Henckel

LHEE – De kraanvogels doen het goed in Drenthe. Van de twintig getelde broedparen zijn er inmiddels zes kuikens uitgevlogen in onder andere het Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen. Een prachtig resultaat voor deze bijzondere vogel.

Na honderden jaren afwezigheid keerde de kraanvogel in 2001 terug naar Nederland. Het eerste kuiken zag het levenslicht in het Fochtelooerveen. De jaren daarna bleek het uitgestrekte en natte hoogveengebied op de grens van Drenthe en Fryslân grote aantrekkingskracht uit te oefenen op de kraanvogel. Vanuit deze kraamkamer verspreidde het majestueuze dier zich langzaam verder over Nederland.Het Dwingelderveld bleek ook een goede stek: hier zijn de kraanvogels sinds 2012 succesvol aan het broeden. Onze twee broedparen dit jaar hadden ieder twee jongen; drie daarvan zijn er succesvol uitgevlogen. Dit voorjaar waren er ook broedende paartjes te vinden in de natuurgebieden Drents-Friese Wold (met 1 vliegvlug jong), Holtingerveld, Bargerveen en Hart van Drenthe. Vooralsnog in de laatste drie gebieden niet succesvol tot en met uitvliegen.

kraanvogelpaar in het Hart van Drenthe (Elperstroom)
kraanvogelpaar in het Hart van Drenthe (Elperstroom). Foto: Evert Thomas

Nat
Waarschijnlijk profiteren de kraanvogels van het natte voorjaar. Rondom de broedplekken was het heel drassig en dit hield roofdieren op afstand. De overvloedige regen zorgde ook voor ondergelopen wandelpaden en dus voor iets minder wandelaars. De kraanvogels genoten daardoor van de rust. die ze eigenlijk nodig hebben.

Tegenwoordig is de kraanvogel niet meer weg te denken uit de Friese en Drentse natuurgebieden. De kraanvogels breiden zich steeds verder uit naar andere provincies. Zo kwamen er meldingen van broedparen uit onder andere Gelderland en Limburg. Een teken dat de kraanvogel een blijvertje is in Nederland.

Kraanvogels kijken
Zelf kraanvogels spotten in het Dwingelderveld? Dat blijft een beetje een toevalstreffer. Ze zoeken vaak de wat rustiger gebieden op. Toch kun je ze soms zien vanaf het fietspad over de Benderseberg. Ook heb je een goede kans vanaf het fietspad bij de Kraloërweg. Mijn collega Hans Kruk ziet ze daar geregeld ‘s morgens als hij naar onze werkschuur in Lhee fietst.

Boswachter Albert Henckel

PS: In oktober ga ik vaak naar Duitsland want daar heb je plekken waar tijdelijk hoge concentraties kraanvogels te zien zijn. De aantallen in de omgeving van het Diepholz veen kunnen oplopen tot wel 100.000 kraanvogels die vanuit Noord-Europa hier een tijdje verblijven. Ze zoeken voedsel op de landerijen. Geweldig om te zien als de vogels ’s avonds vanuit de omgeving terugkomen om de veilige plekken in het veen weer op te zoeken. Zie ook www.kraniche.de

reageren

geef een reactie

  • More crane nests in the Netherlands | Dear Kitty. Some blog
    25 juli 2016 om 21:15

    […] Cranes in the Netherlands in 2016: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog